Експерт - про заяву Шойгу щодо хімзброї: Треба готуватися до будь-яких провокацій

Експерт - про заяву Шойгу щодо хімзброї: Треба готуватися до будь-яких провокацій

Ексклюзив
Укрінформ
Українські військові в районі ООС мають звернути увагу на елемент радіаційного, хімічного та біологічного захисту та бути готовими до будь-яких провокацій з боку РФ на тлі заяв міністра ЗС РФ Сергія Шойгу про начебто завезені до Авдіївки та Червоного Лиману «резервуари з хімічними компонентами».

Про це заявив Укрінформу директор Defense Express Сергій Згурець, коментуючи заяву міністра ЗС РФ Сергія Шойгу про начебто підготовку українською стороною провокацій у містах Авдіївка та Червоний Лиман.

«Заяви з боку високопосадових осіб російської армії і військово-політичного керівництва країни-агресора ігнорувати не можна. Але ці заяви вкладаються у спосіб Російської Федерації перекласти з хворої голови на здорову і створити відчуття того, що начебто саме українська армія готується до нападу і до ведення бойових дій. І ця теза, цей наратив достатньо широко лунає в російському інформаційному полі: що начебто ситуація на кордонах з Росією погіршується, і тому Росія має захищатися, і для цього збільшуються сили на кордоні з Україною», - наголосив Згурець.

Він зазначив, що саме під такий інформаційний шум готуються міжнародні документи, з якими РФ планує здійснити перерозподіл сфер впливу у світі.

«Думаю, що це один з елементів такої багатоходової гри, яка переслідує кілька цілей. По-перше, знову спробувати зробити винною Україну, створити підстави для окозамилювання. Друге, щоб можна було обґрунтовувати збільшення кількості військ поблизу кордонів України. І третє, наратив про хімічну зброю чи якісь там лабораторії, лунав і раніше», - наголосив Згурець.

На думку експерта, можна очікувати на ситуацію, коли всі згадані російські наративи будуть зведені в новий закамуфльований або реальний спосіб дії, аби звинуватити в чомусь Україну та отримати великий резонанс.

«На поточному етапі від росіян можна очікувати все, що завгодно, тому що граючи на підвищення ставок, вони готові реалізувати буд-які пропагандистські, а часом і практичні кроки. Тому що коли ми говоримо про збільшення російських військ – це один компонент, потім говориться про те, що ядерна російська зброя переміститься в Білорусь, тепер з’являється аргументація з хімічною зброєю. Всі ці чинники грають на підвищення ставок», - вважає експерт.

Такими інформаційними вкидами Росія камуфлює свої агресивні дії, які буде реалізовувати спочатку на дипломатично-політичному фронті, а далі дивитиметься на реакцію міжнародної спільноти, вважає Згурець.

Відповідаючи на питання чи має офіційний Київ реагувати на такі фейкові заяви росіян, Згурець відзначив: «Я думаю, що МЗС має виступити із заявою, що такі закиди з боку Російської Федерації є абсолютно неприйнятними, вони виглядають як засіб тиску, шантажу на Україну і спроба перевернути реальність на свою користь».

Крім того, Згурець наголосив, що повинні бути й військові контрдії. Зокрема, необхідно звернути увагу на елемент радіаційного, хімічного та біологічного захисту в районі ООС.

«Ці підрозділи мають працювати в черговому режимі, розуміючи, що можливі якісь несподівані дії з боку Російської Федерації», - вважає військовий експерт.

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада спільнота Conflict Intelligence Team оприлюднила інформацію про перекидання до кордону з Україною важкої техніки.

Серед іншого у Ростовській області зафіксували ешелон з боєприпасами та техніку 20-го полку РХБЗ (радіаційного, хімічного та біологічного захисту), зокрема важку вогнеметну систему "Сонцепек" та машини хімрозвідки РХМ-6. На постійній основі ці війська дислокуються у Нижегородській області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-