США про Javelin на сході України: Це - оборонна зброя

США про Javelin на сході України: Це - оборонна зброя

Укрінформ
Місія США в ОБСЄ відреагувала на обурення делегації РФ з приводу появи у зоні проведення операції Об’єднаних сил американських ПТРК «Джавелін», вказавши на право України на самооборону та виключно оборонний характер цієї зброї.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, це відбулося під час засідання Постійної ради Організації з безпеки та співробітництва у Європі у Відні.

У своєму виступі постійний представник РФ при ОБСЄ Олександр Лукашевич традиційно став звинувачувати Україну у порушенні Мінських домовленостей та бажанні Києва нібито силовим сценарієм вирішити конфлікт за підтримки західних партнерів. При цьому він почав говорити про «внесок США у мілітаризацію України» та вказав на появу кадрів телекомпанії «АВС» з околиць Авдіївки, на яких видно оснащення українських військовослужбовців американськими ракетними комплексами «Джавелін». Російський посол висловив обурення з приводу появи цих протитанкових ракетних комплексів на сході України.

У своєму виступі у відповідь тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн спочатку нагадала представнику РФ при ОБСЄ про те, що єдиним винуватцем конфлікту на сході України є саме Росія, а тому усі її звинувачення на адресу України в агресії є безпідставними, як і обвинувачення з приводу її підтримки з боку партнерів. «Росія може скільки завгодно звинувачувати Україну у тому, що вона є агресором, а Сполучені Штати – у наданні допомоги, але реальність така, що Росія є єдиним винуватцем цього конфлікту», - заявила Острієн, вказавши також на занепокоєння США з приводу російської військової активності вздовж українського кордону та намірів Москви.

Очільник місії США при ОБСЄ нагадала російському дипломату, що «Україна має право на суверенітет і територіальну цілісність». «І вона (Україна – ред.) також має право на самооборону. І я нагадую цій Постійній раді, що «Джавеліни» є виключно оборонного характеру», - заявила Острієн.

Як повідомлялося, американські журналісти з телеканалу ABC News у репортажі зі сходу України продемонстрували кадри з тренувань військовослужбовців ЗСУ, на яких були зображені також протитанкові комплекси «Джавелін».

Також фотографію українських військових із «Джавелінами» в зоні ООС опублікував український військовий журналіст Андрій Цаплієнко. За його словами, «бійці ООС ані хвилини не будуть вагатися, якщо на них попруть російські танки».

Раніше командувач Операції Об’єднаних сил Олександр Павлюк заявив, що у складі сил операції Об’єднаних сил є підрозділ, озброєний протитанковими ракетними комплексами «Джавелін». За його словами, цей підрозділ «постійно вивчає варіанти дій на найбільш загрозливих напрямках», а за необхідності готовий застосувати ці ракетні комплекси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-