Україна пропонує три варіанти обміну полоненими - Арестович

Україна пропонує три варіанти обміну полоненими - Арестович

Укрінформ
Українська сторона пропонує три варіанти обміну утримуваними особами, однак Російська Федерація усі їх відкидає.

Про це розповів речник української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович в ефірі програми "Право на владу", повідомляє Укрінформ.

"Стосовно полонених. Ми запропонували в черговий раз обмін осіб, які взаємно утримуються у зв'язку з конфліктом. Запропонували три варіанти: по 13, 24 і 60 осіб - майже 60, 59-58", - сказав Арестович.

Він підкреслив, що Росія ці пропозиції відкинула.

"Головний аргумент російської сторони полягає в тому, що вони бажають від нас процесуального очищення. По-перше, це не юридичний термін. По-друге, вони хочуть, щоб Президент помилував їх без засудження українським судом. Це забороняє українське законодавство", - зазначив речник української делегації в ТКГ.

Арестович пояснив, що спершу такі особи мають отримати судовий вирок, і після цього Президент зможе прийняти рішення про їх помилування. Він додав, що є 13 осіб, які пройшли цей шлях і можуть бути помилувані та обміняні.

За його словами, всі 60 осіб, яких хоче повернути Україна, встановлені й також можуть бути готові до обміну: "Там декілька категорій - це військовослужбовці ЗСУ, співробітники спецслужб, які потрапили в полон при виконанні бойових завдань, жінки, зокрема вагітні, а також тяжкохворі цивільні".

При цьому Арестович запевнив, що Україна має достатній "обмінний фонд" - 310 осіб. "Є кого і на кого міняти, немає лише на це доброї волі російської сторони ", - додав він.

Як повідомлялося, 26 листопада під час пресмарафону, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, Президент Володимир Зеленський висловив сподівання на допомогу лідерів Туреччини Реджепа Ердогана і США Джо Байдена у питанні визволення українських військовополонених і заручників, які незаконно утримуються в ОРДЛО та в Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-