Штати попередили Росію: У разі подальшої агресії проти України будуть вжиті заходи

Штати попередили Росію: У разі подальшої агресії проти України будуть вжиті заходи

Укрінформ
Сполучені Штати сповнені рішучості вжити відповідні заходи у координації із союзниками у разі, якщо Росія здійснить подальші агресивні дії проти України чи спробує використати енергію як зброю.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила в. о. заступника керівника місії США при ОБСЄ Елізабет Розенсток-Сіллер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Як заявив міністр Блінкен минулого тижня у Вашингтоні, відданість Сполучених Штатів незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України є непохитною. Якщо Росія здійснить подальші агресивні дії проти України або спробує використати енергію як зброю, ми налаштовані вжити відповідних заходів у координації з союзниками та партнерами", - заявила Розенсток-Сіллер.

За її словами, Сполучені Штати залишаються глибоко занепокоєними повідомленнями про незвичну військову активність Росії біля кордону з Україною.

"Ми дуже уважно спостерігаємо за регіоном, як і завжди, і будемо продовжувати тісно консультуватися з союзниками та партнерами з цього питання. Як ми вже чітко заявляли, будь-які ескалаційні або агресивні дії викликали б велике занепокоєння у Сполучених Штатів", - заявила американська дипломатка.

Вона зазначила, що наразі немає ясності стосовно поточних намірів Москви. "Але ми всі знаємо, що Росія зробила у 2014 році — вона застосувала силу для вторгнення на суверенну територію України, захопивши Крим та розпочавши кривавий конфлікт на сході України, неправдиво заявивши, що її одностороння агресія була спровокована…Нещодавня ескалація ворожої риторики з боку Кремля проти України, включаючи безпідставні заяви про те, що суто оборонні дії України на власній українській території є провокацією, не залишилася непоміченою", - заявила Розенсток-Сіллер.

Вона також висловила вдячній українській стороні за проявлену стриманість. "Якщо і є якісь провокації, то вони йдуть з Росії з цим переміщенням сил, які ми відстежуємо вздовж кордонів України. Міжнародна спільнота розпізнає будь-які спроби Росії повторити свою попередню тактику", - додала американська дипломатка.

Як повідомляв Укрінформ, першим про нарощування російських військ на кордоні з Україною повідомило 30 жовтня видання The Washington Post. Газета написала, що деякі офіційні особи у США та європейських країнах зафіксували «незвичайні переміщення техніки та військових на західному фланзі Росії». Видання також послалося на відеозаписи, що з'явилися в інтернеті, на яких російські військові ешелони й автоколони перевозять техніку на південь і захід країни. Politico писала, що знімки 1 листопада зробила компанія Maxar Technologies.

Окрім цього, газета з посиланням на дані британського видання Jane's, що спеціалізується на військовій тематиці, передавала, що техніка 4-ї танкової дивізії Росії перекидається ближче до кордону з Україною — під Курськ і Брянськ.

За даними Financial Times, співробітники західних спецслужб заявили, що цієї зими існує "висока ймовірність" дестабілізації ситуації в Україні з боку Росії після того, як Москва зібрала біля свого кордону понад 90 тис. військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-