У в’язницях та колоніях ОРДЛО утримують 30 жінок – Денісова

У в’язницях та колоніях ОРДЛО утримують 30 жінок – Денісова

Укрінформ
У колоніях та СІЗО на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей насильно утримують 30 жінок.

Про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила посла ФРН Анку Фельдгузен, передає Укрінформ із посиланням на допис омбудсмена у Телеграмі.

"Обговорили становище ув’язнених на тимчасово окупованих територіях та підтримку їхніх родичів. Зокрема 30 жінок, які насильно утримуються в СІЗО та колоніях ТОТ у Донецькій та Луганській областях, де зазнають катувань та неналежного поводження. П’ятеро з них мають суттєві проблеми зі здоров’ям і потребують невідкладної медичної допомоги. Наголосила на необхідності об’єднання наших зусиль з метою тиску на РФ задля додержання їхніх прав та негайного звільнення", - зазначила Денісова.

Читайте також: Окупаційна влада посилює інформаційну ізоляцію ОРДЛО — експерт

Учасниці зустрічі також приділили увагу питанням протидії домашньому насильству. За словами омбудсмена, її рекомендації, надані Верховній Раді та уряду, вже протягом першого півріччя виконані на 50%. "Зокрема, на законодавчому рівні посилена відповідальність за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі військовослужбовцями, військовозобов’язаними та резервістами під час проходження зборів. Також підготовлено законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції і ми чекаємо на його внесення до Парламенту", - зазначила Денісова.

Крім того, було обговорено проблему закриття дитячих будинків у контексті процесу деінституціалізації. Як зауважила Денісова, реалізація Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 роки має поки що незначні позитивні результати.

Читайте також: У Києві презентували англійський переклад книги Асєєва про концтабір «Ізоляція»

"Проведений мною моніторинг засвідчив, що на початок цього року 9 будинків дитини (24%) мали на утриманні дітей навіть більше, ніж на початку реалізації Стратегії. Таким чином, порушується право на виховання дитини в сім’ї. Тривалий розгляд у судах справ про позбавлення батьківських прав призводить до зволікання встановлення статусу дитини, позбавленої батьківського піклування. Іншою причиною є відсутність у територіальних громадах соціальних послуг для сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах", - наголосила омбудсмен.

Сторони домовились про подальшу співпрацю у сфері додержання прав і свобод людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-