Представникам гуманітарних місій спростили перетин лінії розмежування

Представникам гуманітарних місій спростили перетин лінії розмежування

Укрінформ
Кабмін удосконалив механізм перетину лінії розмежування через контрольні пункти в'їзду – виїзду (КПВВ) для членів гуманітарної місії відділу гуманітарної допомоги Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (ШАРС), а також інших міжнародних гуманітарних організацій.

Відповідний проєкт постанови «Про внесення зміни до пункту 14 порядку в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з таких територій» було схвалено на черговому засіданні уряду у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Прийняття акта сприятиме забезпеченню права членів гуманітарних місій відділу гуманітарної допомоги Швейцарської агенції розвитку та співробітництва, а також інших міжнародних гуманітарних організацій, акредитованих в Україні, на спрощену процедуру перетину лінії розмежування», - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Уряд у липні 20219 року затвердив порядок в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з таких територій, відповідно до якого усі громадяни мають бути обліковані уповноваженими особами підрозділів Держприкордонслужбу. У паспортних документах, що подаються на контроль іноземцями та особами без громадянства, які перетинають лінію розмежування, ставиться відповідна відмітка. Якщо ж говорити про представників ШАРС, то вони мають дипломатичні паспорти, і при переміщенні на тимчасово окуповані території та повернення звідки їм також ставили відповідні відмітки щоразу.

Читайте також: Перехідний період в ОРДЛО та Криму: плюси та мінуси законопроєкту

«Слід зазначити, що представники гуманітарної місії відділу гуманітарної допомоги Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (ШАРС) мають дипломатичні паспорти, що надає їм право користуватися привілеями та імунітетом дипломатичних представників відповідно до міжнародного права. Відтак, з метою вирішення питання щодо непроставляння представниками ДПСУ штампів у дипломатичні паспорти співробітникам ШАРС, а також інших міжнародних гуманітарних організацій, акредитованих в Україні, які перетинають лінію розмежування через КПВВ, виникла необхідність внесення змін до порядку», - зазначено у пояснювальній записці.

Швейцарська Конфедерація через ШАРС з 2014 року надає та транспортує на схід України до Донецької та луганської областей по обидва боки лінії розмежування на сотні мільйонів гривень. У першій декаді вересня планується чергова гуманітарна місія, яка матиме масштабний характер та потребуватиме щонайменше восьми перетинів лінії розмежування для членів гуманітарної місії ШАРС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-