Україна розповіла в ОБСЄ про обстріл окупантами Авдіївки

Україна розповіла в ОБСЄ про обстріл окупантами Авдіївки

Карта
Укрінформ
Місія України в ОБСЄ поінформувала країни-учасниці про обстріли російськими окупаційними військами житлових районів Авдіївки, які були здійснені 1-2 липня із застосуванням важкого озброєння.

Як передає кореспондент Укрінформу, це відбулося під час засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ у середу, 7 липня.

Внаслідок цих обстрілів, які є грубим порушенням Мінських домовленостей, було завдано пошкодження приватним будинкам та іншим об’єктам цивільної інфраструктури. Під час засідання українські дипломати також продемонстрували схеми обстрілів та фотофіксацію руйнувань.

Так, 1 липня о 6.15 збройні формування РФ відкрили вогонь по мирній Авдіївці і продовжували його протягом двох годин. Вогонь вівся із заборонених Мінськими домовленостями 122-мм артилерійських систем та 120-мм мінометів. При цьому важке озброєння, з якого було здійснено обстріли, окупанти розташували у житлових районах Макіївки, Мінерального, Яковлівки та біля шахти імені Засядька.

"Використання житлових районів для ведення обстрілів відображає провокаційний характер цих дій і є кричущим порушення міжнародного гуманітарного права російськими збройними формуваннями. Ці агресивні дії окупантів спрямовані на створення фальшивих наративів зі звинуваченням України у знищенні цивільної інфраструктури", - заявили в делегації України при ОБСЄ.

Наступного дня, 2 липня, російські окупаційні війська продовжили обстріл Авдіївки. Вогонь по мирному місту було відкрито о 5.40 ранку, він тривав протягом двох годин. Окупанти використовували знову 122-мм артилерійські системи та 120-мм міномети, а також гранатомети. У результаті руйнувань зазнала цивільна інфраструктура, зокрема, житлові будинки та прибудинкова територія. Обстріли велися з боку житлових районів тимчасово окупованих Спартака, Ясинуватої, Яковлівки та Макіївки.

Як поінформували українські дипломати, обстріли Авдіївки підтвердили і пропагандистські інформаційні ресурси окупантів. Однак при цьому мала місце груба фальсифікація фактів, і руйнування, завдані під час обстрілів, обґрунтовувалися міфічним "придушенням вогню".

"Інциденти в Авдіївці не є унікальними, а скоріше це – щоденна практика російських збройних формувань, яка має тенденцією до зростання, відображаючи збільшення обстрілів цивільної та критичної інфраструктури, розташованої у підконтрольних уряду районах", - наголосили в місії.

За словами українських дипломатів, така ситуація стала можливою з огляду на неконтрольоване використання збройними формуваннями РФ забороненого озброєння, порушення ліній відведення, розміщення озброєння поза визначеними місцями зберігання, включаючи встановлення вогневих позицій у житлових районах, а також постійне перешкоджання діяльності СММ ОБСЄ.

Читайте також: Місія ОБСЄ виявила десятки танків і гаубиць РФ поза межами місць зберігання

В українській місії при ОБСЄ також додали, що ескалація в Авдіївці безпосередньо пов'язана з навчаннями з бойовою стрільбою російських збройних формувань, які проводилися у зоні безпеки і які спостерігала СММ 28 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-