У концтаборах і катівнях РФ та окупованих територій утримують 405 українців - Денісова

У концтаборах і катівнях РФ та окупованих територій утримують 405 українців - Денісова

Укрінформ
У РФ та на окупованих територіях у неволі перебуває 405 громадян України, серед яких 44 військовослужбовці та 30 жінок.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час урочистого засідання парламенту з нагоди Дня Конституції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Денісова нагадала, що стаття 65 Конституції зобов’язує громадян захищати Вітчизну, і її незалежність та територіальну цілісність, і наразі цей конституційний обов’язок є як ніколи актуальним.

Читайте також: Бойовика «ДНР» судитимуть за катування в донецькій «Ізоляції»

«Збройна агресія РФ та тимчасова окупація АРК і міста Севастополя і значної частини Донбасу призвела до порушення територіальної цілісності України та посягнула на її незалежність... На жаль, держава не може гарантувати наразі додержання конституційних прав і свобод на окупованих територіях. Наші співвітчизники змушені виживати за законами природного добору держави-агресора, який викорінює не лише українське, а і людську гідність. 405 громадян України, з яких 44 військовослужбовці та 30 жінок, перебувають у концтаборах та катівнях РФ та на окупованих територіях», - сказала Денісова і запевнила, що в Офісі омбудсмена «знають ім’я кожного».

Читайте також: Денісова закликала РФ пустити моніторингові місії в затоплений Крим

За її словами, окупант відібрав у бранців право на свободу, особисту недоторканність, правовий захист, але «йому не під силу позбавити наших співвітчизників свободи думки і переконання надії на повернення в Україну».

Омбудсмен наголосила, що наш спільний обов’язок – домогтися, аби Конституція України діяла для кожної людини на території держави.

«Я впевнена, що завдяки і продуктивній роботі Верховної Ради України, і активній політичній позиції Президента та належному виконанню усіма органами влади своїх обов’язків нам вдасться повернути мир в Україну, забезпечити гідне життя і добробут для кожного громадянина. І тоді настане день, коли у небі над усіма містами мого рідного Криму, Донецької і Луганської областей буде піднято прапор України», - заявила омбудсмен.

Читайте також: Концтабір «Ізоляція»: хто відповість за воєнні злочини? Встановлені особи 11 воєнних злочинців

Як повідомлялося, в Україні 28 червня відзначається День Конституції. Цього дня 1996 року о 9 годині 18 хвилин, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада ухвалила і ввела в дію Конституцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-