У Бердянську завершують будівництво військового містечка за стандартами НАТО

У Бердянську завершують будівництво військового містечка за стандартами НАТО

Фото
Укрінформ
На Азові за стандартами НАТО будується військове містечко для дивізіону катерів та відділу спеціальних дій Морської охорони.

У п’ятницю, 25 червня, в рамках робочої поїздки на схід України тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіна Квін побувала на будівництві військового містечка в Бердянську Запорізької області, передає кореспондент Укрінформ.

Об'єкт створюється за стандартами НАТО в рамках реалізації міжнародного проєкту розбудови потенціалу морської прикордонної безпеки. Метою проєкту є підтримка розвитку інфраструктури та потенціалу Морської охорони Держприкордонслужби під егідою Програми з питань експортного контролю та безпеки кордонів EXBS, Бюро Держдепартаменту США у справах міжнародної безпеки і нерозповсюдження.

Військове містечко за стандартами НАТО в Бердянську / Фото: Ольга Звонарьова, Укрінформ

"Хотіла би звернути увагу на ті загрози, які виникають з вини Росії на морі. Зокрема, Росія на додаток до того, що зосередила війська на східному кордоні України, оголосила закритою для військових і інших державних кораблів велику зону в значній частині акваторії Чорного моря. Разом з іншими обмеженнями, які Росія запровадила для проходження Керченської протоки, це фактично блокує доступ до Азовського моря для багатьох кораблів. Давайте охарактеризуємо це відверто: Росія знову атакує суверенітет і територіальну цілісність України, але цього разу на морі. Реакція на це Сполучених Штатів така сама, як і раніше - ми повністю на боці України, стоїмо разом з Україною в захисті її суверенітету і територіальної цілісності", - розповіла Квін.

Вона наголосила, що суверенітет України над своїми територіальними водами і можливість доступу до портів на Азовському морі - надзвичайно важливі як для економіки держави, так і для національної безпеки".

Дипломат додала, що такі дії Росії підштовхнули США спрямувати фінансову допомогу на розвиток морської служби охорони України.

Читайте також: У Бердянську готують парад військових моряків до 30-річчя Незалежності

"Це лише одна частина з більшого проєкту вартістю 4,5 млн доларів на будівництво подібних пунктів базування у Бердянську і Маріуполі. Крім того, ми зараз перебуваємо на початковій стадії ще одного проєкту, вартістю 12 млн доларів, зі створення центру швидкого реагування морської служби охорони в Одесі", - сказала Квін.

За словами начальника Регіонального управління Морської охорони контр-адмірал Олега Костура, будівництво військового містечка у Бердянську має завершитись 31 липня.

"У нас багато планів щодо розвитку. Тут базувався невеличкий підрозділ Морської охорони, який ми почали розбудовувати після окупації Криму в 2014 році, і зараз маємо майже досконалий підрозділ", - зазначив він.

Окрім житлових приміщень, на території військового містечка є їдальня, медпункт, пункт збереження зброї, пункт контролю обстановки тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-