Студентка з Франківська дослідила захворювання «траншейна стопа» серед бійців ЗСУ

Студентка з Франківська дослідила захворювання «траншейна стопа» серед бійців ЗСУ

Укрінформ
Робота Аліни Андрейчук, присвячена дослідженню недуги «траншейна стопа» серед бійців ЗСУ, перемогла на всеукраїнській науковій конференції студентів і молодих учених.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Івано-Франківський національний медичний університет (ІФНМУ).

«Траншейна стопа - сезонне відлуння війни. Таке дослідження зробила студентка четвертого курсу Івано-Франківського національного медичного університету Аліна Андрейчук і посіла перше місце на всеукраїнській науковій конференції студентів і молодих вчених, яка відбулась на базі Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова. Для свого дослідження студентка створила спеціальну Google-форму і провела опитування понад 60 бійців одного з підрозділів Збройних сил України. На жаль, результати виявилися невтішними. Понад 70 відсотків бійців не знають і не чули про таке захворювання, як траншейна стопа», - розповіли в ІФНМУ.

Разом з тим майже всі опитані військові перебували в умовах високого ризику такої недуги. У роботі студентки вказується, що мокре взуття, окопи, сирість, обмеження рухів, відсутність змінного сухого взуття можуть призвести до важких ускладнень, навіть до гангрени й ампутації кінцівки.

«85% бійців у своїх відповідях зазначили перші прояви цього захворювання, а саме - відчуття слабкості в пальцях стоп, зниження чутливості, блідість, спонтанний біль та поколювання в стопах. Частина бійців назвали вже серйозніші прояви локального переохолодження – синюшність, набряки, які не зникали після зігрівання, та пухирі. Це свідчить про більш виражену симптоматику хвороби і навіть можливі ризики виникнення гангренозних змін», - йдеться в дослідженні.

Читайте також: Для Медсил ЗСУ цьогоріч передбачили 870,6 мільйона

У зв'язку з цим Аліна Андрейчук пропонує вести профілактичну і просвітницьку роботу серед бійців ЗСУ.

«До прикладу, на опорних пунктах можна облаштувати місця для сушки взуття та уніформи при несприятливих погодних умовах. Необхідно мати резерв сухого змінного взуття на холодно-дощовий період року. Військовим медикам, в залежності від тактичної ситуації, необхідно проводити додаткові огляди бійців при несприятливих сезонних погодних умовах», - уточнила дослідниця.

Нині вона взялася розробляти інформаційний буклет для бійців ЗСУ. На думку дівчини, він має допомогти військовим убезпечитися від підступної хвороби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-