У Міноборони розповіли про контроль якості продуктів для ЗСУ

У Міноборони розповіли про контроль якості продуктів для ЗСУ

Укрінформ
Збройні сили України у 2021 році повністю перейшли на систему харчування військовослужбовців, за якою суб’єкти господарювання здійснюють доставку, зберігання та приготування їжі за каталогом із 409 найменувань продуктів.

Як передає Укрінформ, про це заявив заступник міністра оборони Ігор Халімон, повідомляє пресслужба Міноборони.

«З переходом на каталог ми підвищуємо вимоги до транспортування та зберігання продуктів. Це потребує напрацювання системи контролю якості товарів, які постачаються до військових частин, так і готових страв. Міністерство оборони в цій сфері зараз зайняло активну позицію, ми прагнемо оперативно реагувати на повідомлення з гарнізонів, коли постачальники порушують умови договору. Наша принципова позиція, до речі, викликає дивну і хворобливу реакцію опонентів: днями у мережі, наприклад, поширили фото відбракованих і неприйнятих нами продуктів, безпардонно спекулюючи, що цей брак нібито піде на солдатський стіл», - зазначив Халімон.

За його словами, першою ланкою контролю щодо прийому, зберігання продовольства, організації приготування їжі є командири на місцях, які безпосередньо відповідають за підпорядкований особовий склад. Крім того, з метою оперативного виявлення порушень Міністерство оборони регулярно здійснює планові та позапланові перевірки стану організації харчування. До контролю якості також залучаються Головна інспекція Міноборони, Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, Департамент державних закупівель та постачання матеріальних засобів Міноборони спільно з Центральним управлінням контролю якості та командуванням Сил логістики ЗСУ, підрозділами ветеринарної медицини.

Читайте також: Кінець ери військкоматів і електронні документи: Таран розповів про зміни

Халімон також відзначив, що випадки постачання неякісних продуктів фіксуються, складається відповідний акт, а товари не приймаються. Найчастіше постачальники не дотримуються умов договорів щодо асортименту, кількості, якості та строку поставки.

В пресслужбі також наголосили, що керівництво Міністерства оборони послідовне у тому, що жоден із суб’єктів господарювання, які здійснюють доставку, зберігання та приготування їжі за Каталогом продуктів, не має преференцій чи винятків у питаннях виконання договорів. Більше того, відомство зацікавлене у розширенні кола постачальників та створенні здорової конкуренції, яка відповідає принципу «за раціональною ціною — висока якість».

Як повідомляв Укрінформ, 21 жовтня Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови від 28 грудня 2016 р. № 1026 щодо процедури закупівель послуг із забезпечення харчуванням особового складу ЗСУ відповідно до затвердженого Міноборони каталогу продуктів харчування.

Раніше зазначалося, що із початку березня 2020 року бойові частини Збройних сил України перейшли на нову систему харчування за каталогом продуктів. В оновленому меню є понад 400 найменувань продуктів, з яких можливо скласти щоденний раціон військових. Головна умова - не вийти по сумі за межі вартості добового комплекту, який під час аукціонів визначений у межах від 67 до 74 грн за один добовий комплект.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-