У Станиці завершився перший етап розведення військ

У Станиці завершився перший етап розведення військ

Укрінформ
У Станиці Луганській завершився перший етап розведення військ, і наразі триває демонтаж інженерних споруд. Наступними ділянками розведення стануть населені пункти Золоте та Петрівське.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

“Станом на сьогодні у Станиці Луганській завершився перший етап розведення, і триває процес демонтажу інженерних споруд. Щоб на цій ділянці не було переміщення військ, спостерігачі Спостережної моніторингової місії ОБСЄ здійснюють моніторингову діяльність, а процес відведення контролюють представники Спільного центру з питань контролю припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК)”, - йдеться в повідомленні.

В пресслужбі нагадали, що розведення військ відбувається в рамках досягнутих у попередні роки домовленостей у Мінську: протоколу від 5 вересня 2014 року, меморандуму від 19 вересня 2014 року і комплексу заходів з виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року. У 2016 році було підписане рамкове рішення ТКГ про розведення сил і засобів на трьох ділянках, межі яких закріплені у домовленостях: у Золотому, Петрівському та Станиці Луганській.

Як зазначається, розведення відбувається на відстань 1 км від лінії розмежування та є дзеркальним, тобто таким що має здійснюватися обома сторонами. Основна умова початку розведення військ – дотримання режиму припинення вогню на ділянці розведення протягом семи днів.

Читайте також: Розведення сил у Золотому та Петрівському поновлять 7 жовтня — ОБСЄ

Процес розведення військ відбувається у два етапи: перший етап – відведення особового складу з обох сторін, другий – демонтаж інженерних споруд та подальше розмінування територій. Якщо зазначені умови не виконуються, процес розведення військ припиняється.

Наступними ділянками розведення, наголошують в пресслужбі, стануть населені пункти Золоте та Петрівське.

Згідно з інформацією пресслужби, ЗСУ продовжуватимуть надавати допомогу мирному населенню. Зокрема, підрозділи цивільно-військового співробітництва й надалі співпрацюватимуть із місцевою владою в рамках реалізації поточних гуманітарних проєктів, аби громадяни України у районах розведення мали предмети першої необхідності для життя. Окрім цього, продовжуватимуться проєкти з відновлення інфраструктури.

Читайте також: Президент ще раз нагадав про “червоні лінії” для досягнення миру на Донбасі — Яременко

Разом з тим, у разі якщо російсько-окупаційні війська ігноруватимуть домовленості і спробують повернутися на раніше займані позиції, українські військовослужбовці діятимуть адекватно.

Питання захисту цивільного населення в районах, де ведуться бойові дії, є і залишатиметься пріоритетними для українських військових, запевняють в Міноборони. Зокрема, військовослужбовці ЗСУ залишаються у повній бойовій готовності та мають передбачене законодавством України право застосовувати вогневі засоби у разі загрози їх життю та здоров’ю.

В Міноборони також закликали громадян зберігати виважену позицію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-