На Донбасі починається перевірка якості розмінування

На Донбасі починається перевірка якості розмінування

Укрінформ
У Донецькій і Луганській областях з червня розпочинаються заходи з контролю якості розмінування.

Про це повідомляє Донецька ОДА.

"Об’єднаний центр цивільно-військового співробітництва оголосив про початок контролю якості розмінування на сході України. Координаційна група протимінної діяльності здійснюватиме контроль проведених робіт на 27 ділянках Донецької та Луганської областей. Діятимуть на підставі закону про розмінування на Донбасі", - йдеться у повідомленні.

Начальник групи координації протимінної діяльності Об’єднаного центру цивільно-військового співробітництва Олег Генбарський зазначив, що вони як бенефіціари проекту мають угоди з неурядовими організаціями, які проводять гуманітарне розмінування на визначених територіях.

“Відтепер буде здійснюватися контроль якості проведених робіт, а після цього буде складено акт про те, що ділянки є безпечними (чи небезпечними) для ведення тієї чи іншої діяльності, і передані у користування”, – наголосив Генбарський.

Гуманітарне розмінування на Донбасі вже третій рік поспіль проводять міжнародні неурядові організації: HALO Trust, Данська група з розмінування, Швейцарський фонд протимінної діяльності.

Фахівці очистили 378 га і виявили понад тисячу вибухонебезпечних предметів. Утім, за словами директора департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Донецької ОДА Ігоря Бойка, підозрілих та небезпечних ділянок в області залишається ще багато.

“Маємо безліч територій, забруднених вибухонебезпечними предметами. У найближчий час спільно з організаціями з гуманітарного розмінування плануємо провести розмінування на девʼяти ділянках Слов’янського району, двох – Бахмутського та по одній у Лиманському та Нікольському районах. Дуже важливо, що тепер саме держава здійснюватиме контроль якості розмінування та надаватиме відповідні документи”, – зазначив Бойко.

Читайте також: Посольство США закликало Росію просувати розмінування на Донбасі

Контроль якості буде проводитися за національним стандартом у сфері протимінної діяльності. Його розроблено Міністерством оборони спільно з ОБСЄ, ПРООН та провідними європейськими органами гуманітарного розмінування. Визначені території повторно обстежать і ті, що безпечні, передадуть у користування.

В ОДА зазначили, що роботи з повторного розмінування планують розпочати 3 червня із селища Красний Деркул, що на Луганщині. Надалі засідання координаційної групи протимінної діяльності проводитимуться регулярно.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила Закон “Про протимінну діяльність в Україні” 6 грудня 2018 року. Петро Порошенко підписав його 22 січня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-