"Гради" та "Гвоздики": СЦКК заявляє про нарощення Росією озброєння на Донбасі

Карта
Укрінформ
Російські окупаційні війська нарощують вогневі і оборонні позиції неподалік Вуглегірська та Дебальцевого.

Про це повідомляє прес-служба штабу ООС з посиланням на українську сторону СЦКК.

“Окупаційні війська Російської Федерації нарощують вогневі і оборонні позиції неподалік Вуглегірська та Дебальцевого. За даними звітів СММ ОБСЄ, на непідконтрольних урядові України територіях існує озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення. Так, 27 травня Місія зафіксувала 22 реактивні системи залпового вогню (РСЗВ БМ-21 “Град”, 122 мм) біля населеного пункту Хрустальний на південний захід від Луганська та 4 РСЗВ (БМ-21) поблизу населеного пункту Новоамвросіївське на схід від Донецька”, - йдеться в повідомленні.

Також на непідконтрольній урядові України території виявлено озброєння, розміщене за лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання озброєння. Зокрема, 25 травня БПЛА Місії виявив дві самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм) поруч із населеним пунктом Широке на південний схід від Луганська.

Водночас представниками Місії ОБСЄ зафіксовані місця розміщення відведеного важкого озброєння на непідконтрольних урядові України районах Донецької області, а саме 27 травня спостерігачі зауважили, що вісім буксированих гаубиць досі бракує.

Також є ознаки військової присутності в зоні безпеки у непідконтрольних урядові України районах. Зокрема, 22 травня БПЛА СММ малого радіусу дії вперше виявив дві траншеї загальною довжиною 50 метрів неподалік населеного пункту Вуглегірськ, що на північний схід від Донецька, де окупаційні війська Російської Федерації нарощують вогневі і оборонні позиції. Крім того, 25 травня БПЛА СММ зафіксував одну бойову машину піхоти (ймовірно БМП-1) біля населеного пункту Соснівське на північний схід від Маріуполя.

Читайте також: Окупанти випустили по околицях Водяного півсотні снарядів 122 калібру

Як зазначається, 26 травня БПЛА СММ зафіксував 13 бронетранспортерів в Ленінському районі Донецька та дві бойових броньованих машини поблизу населеного пункту Бойківське на південний схід від Донецька. Окрім цього, БПЛА СММ вперше зафіксував п’ять траншей довжиною по 25 метрів у полі орієнтовно за 2 км на північний захід від населеного пункту Дебальцеве, виритих поблизу вже існуючих траншей.

Українська сторона СЦКК зазначає, що дії окупаційної адміністрації і збройних формувань РФ свідчать про їхню зацікавленість в подальшому загостренні конфлікту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-