Чехія судить свого громадянина, який воював на боці

Чехія судить свого громадянина, який воював на боці "ДНР" - загрожує довічне

Фото
Укрінформ
У Пардубіце продовжується судовий процес у справі військовослужбовця збройних сил Чехії Еріка Ешту, якого обвинувачують у тероризмі через участь в бойових діях на стороні так званої «ДНР» на сході України.

Про це повідомляє пардубицький Denik.

«У понеділок суд Пардубицького району розглядав справу щодо солдата, обвинуваченого в тероризмі. Згідно з обвинувальним висновком, Ерік Ешту до приєднання до чеської армії брав участь у бойових діях в Україні на боці проросійських повстанців», - йдеться у повідомленні.

Суд над чехом Еріком Ешту / Фото: idnes.cz

Цього разу суд заслухав підполковника Іво Зелінку, який познайомився з Ешту в 43-му повітряно-десантному батальйоні в Хрудимі. Він заявив, що Ешту розповідав своїм сусідам по кімнаті, що був на Донбасі. Після цього командири батальйону виявили анонімний профіль підсудного у Facebook, в якому той називав себе «елітним десантником». Зелінка передав Військовій міліції ряд відомостей з цього профілю, зокрема, фотографії, на яких Ешту був одягнений в уніформи різних країн, іноді тримаючи зброю. Профіль з часом було видалено.

Ешту заперечував проти показань підполковника Зелінки. Він також висловив образу, що десантником він так і не став через те, що не зміг пройти психологічні тести.

Розгляд справи триватиме 17 травня.

Як повідомляє чеське видання Idnes, Ешту загрожує від 12 до 20 років ув'язнення, або навіть довічне.

Читайте також: Фото з окупантами "на пам’ять": У Чехії судять військового за участь у боях на Донбасі

Як раніше повідомляв Укрінформ, суд розпочався 26 березня. 35-річний Ешту відкинув усі висунуті йому звинувачення, заявивши, що вирушив в Україну з туристичною метою і в гості до рідних дружини, а фото з автоматом Калашникова в оточенні сепаратистів зробив «на пам'ять».

На Донбасі Ешту перебував близько місяця в 2015 році, після повернення поступив на службу до чеської армії, в десантні війська як кухар. У той же час прокуратуру аргументи Ешту не переконали, вона виходить з того, що на сході України підсудний провів 3 тижні в окопах, дивився за зброєю сепаратистів і брав участь в обстрілах, які могли призвести до загибелі людей.

Фото: Radek Kalhous, MAFRA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-