В ОБСЄ розповіли про переслідування на окупованих Росією територіях

В ОБСЄ розповіли про переслідування на окупованих Росією територіях

Укрінформ
Представники журналістської та правозахисної спільноти України під час міжнародної конференції в штаб-квартирі ОБСЄ поставили питання переслідувань журналістів та порушення свободи слова на окупованих Росією територіях.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, це відбулося попри те, що цього важливого питання не було в офіційній програмі конференції, присвяченої безпеці журналістів та організованої офісом Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

"Усі журналісти, які сьогодні працюють на окупованих Росією територіях Луганської та Донецької області, відчувають, що за ними слідкують, і вони знаходяться "під ковпаком". І шкода, що сьогодні на цих панелях не обговорюється ситуація зі свободою слова на таких територіях, як Донбас, чи Придністров’я, які окуповані Російською Федерацією", - заявив редактор сайту "Новини Донбасу" Олексій Мацука.

Читайте також: На Донбасі — найвищий у світі відсоток літніх людей, постраждалих від кризи — ООН

Він підкреслив, що окремі журналісти на окупованому Донбасі продовжують працювати, дарма що цензуру та величезний тиск, збираючи факти про ситуацію.

"І зараз у в’язницях знаходяться журналісти, які постраждали просто через цей збір фактів. І тут я б хотів згадати прізвище Станіслава Асєєва, який уже два роки перебуває в ув’язненні угруповання "ДНР". До нього не допускають СММ ОБСЄ, ми не знаємо про його стан здоров’я . І лише російські федеральні телеканали дозволяють собі цинічні інтерв’ю з нашим колегою, який знаходиться в незаконному ув’язненні, представляючи це як якесь телешоу чи розважальну кінокомедію", - заявив він.

Читайте також: Великодню "тишу" на Донбасі оголосять 18 квітня

Зі свого боку, голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик наголосила на системних переслідуваннях журналістів у Криму – незаконних обшуках, невмотивованих затриманнях, допитах, арештах, конфіскації електронних пристроїв.

"Ми закликаємо українські, російські та міжнародні правозахисні організації посилити моніторинг та висвітлення фактів цих системних переслідувань громадських журналістів, звертатися в міжнародні організації з метою інформування про ці факти для їх припинення, а також забезпечити нагляд правозахисних структур за ходом судових засідань над громадськими журналістами в Криму і на території Росії, куди вивозять заарештованих журналістів", - заявила вона від імені активістів "Кримської солідарності".

Печончик нагадала, що під час масових і безпрецедентних в історії сучасного Криму обшуків 27 березня були затримані та заарештовані 23 кримських татарина, троє з яких – журналісти, що на громадських засадах фіксували на мобільні телефони та поширювали інформацію про репресії в окупованому Росією Криму.

Читайте також: Порошенко після зустрічі з Меркель: Санкції проти РФ необхідні, і вони дають результат

За її словами, на сьогодні на півострові практично знищена незалежна журналістика. "В Криму вже чотири роки забороняються та переслідуються всі звичні методи захисту та боротьби за свої права, практично немає незалежних журналістів, у короткострокове відрядження приїжджали лише п’ятеро, двом з яких уже заборонено в'їзд на півострів. Подій же, які потребують висвітлення, з кожним днем все більше і більше", - заявила вона, навівши численні факти переслідування громадських журналістів в окупованому Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-