Мартін Флует, командир канадського фрегата “Торонто”
Під час навчань канадські й українські моряки прекрасно взаємодіяли між собою
10.04.2019 12:34

Минулого тижня до Одеського морського порту увійшли два фрегати країн - членів НАТО: іспанський “Санта Марія” та канадський “Торонто”. Обидва судна несли патрулювання в Середземному морі у складі 2-ї Постійної військово-морської групи НАТО, а до Чорного моря зайшли для участі у навчаннях Північноатлантичного альянсу “Морський щит”. У цих навчаннях, що тривають з 5 по 13 квітня, беруть участь 20 військових суден із п’яти країн та більше 2200 військовослужбовців.

Укрінформу вдалося провести коротку розмову з командиром фрегату “Торонто”, капітаном 2-го рангу Мартіном Флуетом, аби розпитати його про враження від візиту до України.

МИ ДУЖЕ ЗАДОВОЛЕНІ СПІВПРАЦЕЮ ЗІ ЗБРОЙНИМИ СИЛАМИ УКРАЇНИ

- Спершу хотів би дізнатися більше про ваш візит до Одеси. Про що ви говорили на зустрічах?

- Ми мали робочі зустрічі з представниками міської та обласної влади, але переважно контактували із Військово-морськими силами, у тому числі їх командувачем, адміралом Ігорем Воронченком. Ми також провели спільні з українським судном міні-навчання та відкрили наш фрегат для відвідувачів. Пишаємося тим, що більше 2000 містян піднялися на борт. Наші моряки із гордістю показували судно. Ми також організували ланч, участь у якому взяли іспанські дипломати, посол Канади, представник НАТО, адмірал Воронченко й інші.

В Одесі нас приймали дуже тепло, люди раділи нашій присутності

А після цього провели прийом, під час якого спілкувалися про розвиток співпраці. Я був радий нашому візиту. Одеса – дуже гарне місто.

- Якою була реакція громадськості на присутність у порту човна НАТО?

- Нас приймали дуже тепло, люди раділи нашій присутності. До нас на борт завітали кадети місцевої академії, тож все пройшло добре. Місцеві мешканці вітали судно, хотіли спілкуватися. 

- Разом з українськими колегами ви брали участь у військових навчаннях типу PASSEX. Чи залишилися задоволеними їх результатами?

- Так, дуже, оскільки ми прекрасно взаємодіяли між собою. Ми запросили кілька українських моряків до себе на борт і надіслали своїх людей на їхнє судно. Разом ми провели навчання з маневрування, комунікації та стрільби. Усе пройшло чудово, я залишився задоволений співпрацею.

- Якою була головна мета цих спільних військово-морських навчань?

- Покращення взаєморозуміння та співпраці. Однак, ці навчання вже завершилися і поки негайних планів щодо подальшої взаємодії з Україною немає. Ми перейшли до навчань ”Морський щит” з іншими чорноморськими країнами, союзниками по НАТО: Болгарією, Румунією, Туреччиною. Раніше Україна надсилала човни для участі у цих навчаннях, але не цього року. Можливо, у майбутньому ви повернетеся. 

КОНФЛІКТІВ ІЗ РОСІЯНАМИ ВДАЛОСЯ УНИКНУТИ

- Україна рухається до НАТО, але поки що не є членом Альянсу. Через це стандарти Збройних Сил України і держав НАТО різняться. Чи створювало це складнощі?

- Поки що наша взаємодія відбувається на досить базовому рівні, але НАТО працює з Україною над тим, аби запровадити спільні стандарти та операційні процедури. Процес набуття членства в НАТО передбачає уподібнення обладнання та процесів. Альянс працює над тим, аби підготувати Україну, і хоча взаємодія поки є дуже базовою, взаємна присутність та спілкування, які ми ведемо, є дуже корисними.

- Фрегат “Торонто” входить до 2-ї Постійної військово-морської групи НАТО й виконує функцію стримування Росії та запевнення союзників. Чим ви займаєтеся під час перебування на рейді?

- Щодня ми здійснюємо маневри у певному форматі та підтримуємо морську ситуаційну обізнаність, обмінюючись інформацією. Якщо ж говорити про те, що відбувається безпосередньо на борту, то члени команди приводять все до ладу, аби судно мало змогу патрулювати. Що ж до “Морського щита”, то ми різним чином взаємодіятимемо з іншими суднами, у тому числі періодично вестимемо стрільби.

- Чи мали ви якісь проблеми із ВМС РФ під час перебування у Чорному морі?

- Щойно ми зайшли у Чорне море, як нас почали супроводжувати російські судна. Однак, вони робили це дуже професійно та належно. Оскільки для Канади дуже важлива відкритість та прозорість, то ми й так більш-менш регулярно повідомляли про свою присутність. З огляду на це, ми не мали жодних проблем, пов’язаних із тим, що нас супроводжували російські військові судна у Чорному морі. Такі дії є очікуваними, і НАТО робить те саме щодо суден ВМС РФ.

Канадські військові моряки українського походження були раді відвідати Україну

- Чи є на борту “Торонто” моряки українського походження?

- Так, у нас є кілька таких людей і вони були дуже раді відвідати Україну. Один із наших військовослужбовців навіть знайшов в Україні своїх дальніх родичів і зустрівся з ними в Одесі.

Максим Наливайко, Оттава

Фото Прес-служби Одеської ОДА та Ніни Ляшонок

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-