Росія пригнала на Донбас більше танків, ніж має Німеччина чи Франція - Порошенко

Росія пригнала на Донбас більше танків, ніж має Німеччина чи Франція - Порошенко

Укрінформ
Росія змінює стратегічний баланс у регіоні та далеко за його межами. Отже, ми спостерігаємо безпрецедентну мілітаризацію Чорноморського регіону.

Про це Президент України Петро Порошенко заявив у своїй промові до Генеральної асамблеї ООН у рамках спеціальних дебатів “Про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України”.

“Станом на лютий 2019 року в окупованому Криму Росія розмістила до 32,5 тис. військових, 88 артилерійських систем, 52 реактивні системи залпового вогню, 372 бойові броньовані машини, 113 бойових літаків, 62 бойові гелікоптери, 6 бойових суден і 6 підводних човнів, які оснащені морськими системами крилатих ракет “Калібр”, - такі цифри навів Порошенко.

Разом з тим він підкреслив, що не можна виключати й можливе розгортання ядерної зброї на півострові. Інфраструктура вже розбудована, і Росія використала останні п'ять років для її відновлення та модернізації. “Хто-небудь все ще має ілюзії, чому Росія зробила все, щоб зруйнувати ДРСМД? - запитав Порошенко. - Не будьте наївними: Росія перетворює на військову базу будь-яку територію, яку вона захоплює або бере під свій контроль”.

Також він заявив, що “на Донбасі російські збройні формування мають 496 танків. Для вашої інформації: ця кількість є більшою, ніж у Німеччини чи Франції, Іспанії чи Італії, - підкреслив Президент. - Саме Україна стримує цю російську силу - силу, яка, окрім того, налічує 938 броньованих бойових машин, 128 реактивних систем залпового вогню, 776 артилерійських систем (у тому числі самохідних). Україна по суті стала реальним східним флангом НАТО в захисті трансатлантичної свободи і демократії”.

Читайте також: "Блакитні шоломи" для Донбасу: Порошенко пропонує ООН зробити перший крок

Також він нагадав, що минулого року Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ на Донбасі неодноразово знімала на відео конвої російської військової техніки, які незаконно перетинали ділянку українсько-російського кордону, що не контролюється українською владою. Спостерігачі також визначили наявність на окупованій території новітніх російських систем радіоелектронної війни та радіорозвідки, а також електронних систем глушіння БПЛА.

“Ці системи ніколи не були у розпорядженні українських збройних сил. Є тільки одна країна, здатна їх виробляти і постачати: Росія!” - наголосив Порошенко, та підкреслив: “щоб приховати ці незаконні поставки, Російська Федерація просто блокує моніторингову діяльність СММ ОБСЄ в районах поблизу тимчасово неконтрольованої частини державного кордону”.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, у у п’яту річницю початку російської агресії проти України, в ООН пройшли спеціальні дебати «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України», де йшлося про ситуацію на Донбасі та у Криму. Президент Петро Порошенко, який перебуває з візитом у США, взяв участь у засіданні Генеральної асамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-