Порошенко пояснив, чому змовкли російські танки на Донбасі

Порошенко пояснив, чому змовкли російські танки на Донбасі

Укрінформ
Після появи в Україні протитанкових ракетних комплексів Javelin на сході держави припинили з'являтися російські танки, а кількість ворожих танкових обстрілів за 2,5 місяця стала рівною нулю.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час виступу на зустрічі з творчою інтелігенцією Івано-Франківської області, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вже не стоїть питання постачання нам зброї — вже наші хлопці воюють не порожніми руками, і не зброєю ХХ сторіччя. Нарешті ми забезпечили їх зброєю ХХІ століття, що значно підвищує ефективність наших дій. Наведу лише один приклад. Пам'ятаєте, скільки було розмов, що американці нам поставили Javelin? Це такі сучасні протитанкові комплекси, головна відмінність яких — вистрілив і забув, а ракета точно знайде ціль сама. Росіяни настільки злякалися, що відразу, як тільки ми привезли Javelin в Україну, на фронті припинили з'являтися російські танки. За 2,5 місяця кількість танкових обстрілів наших позицій — нуль. А скільки це врятованих життів? А скільки це збереженого здоров'я? І це лише один вид зброї. А ми їх маємо дуже багато", - зазначив Президент.

Водночас, згадавши Мюнхенську конференцію з безпеки, глава держави наголосив, що мав успішні переговори з Віце-президентом США Майком Пенсом.

"Мої переговори з Пенсом, хочу вас запевнити, були дуже успішними. Я не можу про це багато говорити, але можу пишатися тим, який формат підтримки ми на сьогодні маємо збоку наших партнерів", - сказав Порошенко.

При цьому він наголосив, що здобуття цієї підтримки потребує значних дипломатичних зусиль збоку України.

"Менше 48 годин я провів у Мюнхені позавчора. У мене відбулася 21 зустріч — з віце-президентом Сполучених Штатів Америки, з Канцлером Німеччини, з Генеральним секретарем НАТО, з лідерами європейських країн. Це потужна світова коаліція на підтримку України. Наголошую, що ця підтримка не дається автоматично — вона вимагає дуже клопіткої, настирної, постійної та професійної роботи. І вона аж ніяк не менш важлива, ніж дії наших хлопців на фронті. За ці роки, я пишаюсь тим, що нам вдалося створити широку проукраїнську міжнародну коаліцію, яка дедалі активніше допомагає Україні", - уточнив Президент.

Читайте також: В Україну приїде делегація Єврокомісії з оцінки допомоги Донбасу

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці 2017 року адміністрація президента США Дональда Трампа ухвалила рішення про продаж Україні летальної зброї, у тому числі протитанкових ракетних комплексів Javelin.

1 березня 2018-го Державний департамент США схвалив продаж Україні 210 протиракетних комплексів Javelin і 37 пускових установок до них на загальну суму близько 47 мільйонів доларів.

30 квітня стало відомо, що Україна отримала Javelin.

Javelin - американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ППРК), призначений для ураження бронетехніки, танків, а також БПЛА, вертольотів і гвинтомоторних літаків, що заходять на посадку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-