Росія готує хіматаку на окупованому Донбасі - Тимчук

Росія готує хіматаку на окупованому Донбасі - Тимчук

Укрінформ
Росія і підконтрольні їй окупаційні війська на Донбасі можуть готувати провокацію із застосуванням хімічної зброї на непідконтрольній  Україні території регіону з метою дискредитації нашої країни.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив координатор групи «Інформаційний спротив», народний депутат Дмитро Тимчук.

"Впертість, із якою Кремль вчепився в тему очікуваної (тільки ним самим) "хімічної атаки ЗСУ на Донбасі", викликає серйозні побоювання. Тим більше, що про цю "атаку", за дивним збігом, Москва тепер уже на рівні МЗС РФ почала верещати напередодні двох подій, які пройдуть в грудні цього року - проведення 15 грудня Об'єднавчого Собору зі створення Єдиної помісної православної церкви в Україні і розгляду 17 грудня Генеральною асамблеєю ООН проекту резолюції «Проблема мілітаризації АР Крим та міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів", - зазначив він.

Тимчук також нагадав історію "інформації" Росії про "підготовку хіматаки": 22 листопада "розвідка ДНР" повідомила, що "в підконтрольний Україні Артемівськ Донецької області прибула група військових фахівців з Великої Британії для участі в проведенні хіматакі на півночі ДНР". 26 листопада прозвучала заява постпреда РФ в ОБСЄ Олександра Лукашевича про те, що ЗСУ "готують провокацію із застосуванням хімічної зброї на Донбасі". А 5 грудня на брифінгу МЗС РФ про це ж повідомила речник відомства Марія Захарова, уточнивши: "Такі дії можуть призвести до жертв серед мирного населення і суперечать не тільки Мінським угодами, а й міжнародним домовленостям про заборону і обмеження зброї масового ураження ...".

Читайте також: "Жовті жилети": Тимчук показав французів-провокаторів, пов'язаних із ГРУ

"Зрозуміло, що Захарова ... може ліпити що завгодно. Але в даному випадку мова йде про офіційну заяву російського МЗС, озвучену не в курилці ресторану після чергової "Калинки", а на брифінгу. І це не можна ігнорувати", - підкреслив Тимчук. У цьому контексті він нагадав, що 24 листопада в Сирії, на північному заході Алеппо, була проведена хімічна атака, від якої постраждали близько 100 осіб. І перед нею, і відразу після неї російська пропаганда "щосили" формувала інформаційний фон про проведення хіматаки силами сирійської опозиції за допомогою Заходу. За даними Тимчука, одним з основних повідомлень в російських медіа (з посиланням на "арабомовні ЗМІ") було те, що нібито "21 листопада 2018 року в провінцію Ідліб прибули хіміки, імовірно французькі військові фахівці, для надання сприяння бойовикам в спорядженні артилерійських і мінометних боєприпасів отруйними речовинами". А потім опозиція нібито і провела хімічну атаку проти жителів Алеппо.

"Інформаційна атака РФ була настільки потужною, що Держдеп США був змушений офіційно спростувати причетність сил сирійської опозиції до газової атаки. А попутно повідомив, що (цитата) "у американського уряду є інша інформація, яка свідчить про причетність російських і сирійських військовослужбовців до інциденту з застосуванням сльозогінного газу проти мирних жителів Алеппо", - зазначив нардеп.

При цьому він провів аналогію з відповідними повідомленнями російських ЗМІ щодо нібито хіматаки на Донбасі: "Нічого не нагадує? У Сирію, за версією Кремля, нібито прибули "французькі військові фахівці", незабаром після чого «силами опозиції» були застосовані отруйні речовини. Зараз на Донбас, за версією того ж джерела, прибули (і з тією ж метою) «британські військові фахівці» - «допомагати ЗСУ» ... ». Таким чином, підсумував Тимчук, «вельми схоже, ми стоїмо на порозі чергової російської провокації на Донбасі - тепер із застосуванням хімічної зброї». Чи буде ця провокація здійснена, і якщо буде, то коли саме - поки не відомо (цілком можливо, що це може бути і на тлі згаданих вище подій грудня-2018, з метою «перехоплення теми» і дискредитації України), зазначив нардеп.

«Але немає сумнівів, що такий сценарій в Кремлі підготували і вже зараз створюють для нього потужне інформаційне прикриття», - повідомив координатор «ІС».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-