В Україні замінованих територій більше, ніж будь-де у світі - Немиря

В Україні замінованих територій більше, ніж будь-де у світі - Немиря

Укрінформ
У зв'язку зі збройним конфліктом на сході Україна є однією з найбільш замінованих країн світу.

Про це заявив голова Комітету ВР з прав людини, національних меншин і міжнародних відносин Григорій Немиря у п'ятницю під час 40-го щорічного форуму транснаціональної мережі членів парламентів "Парламентарі за глобальні дії" та 10-ї Консультативної Асамблеї парламентарів за Міжнародний кримінальний суд та верховенство права, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ті країни, які пройшли через жахи війни, вони знають, що однією з проблем, навіть коли війна завершується, є розмінування територій. Україна є зараз однією з найбільш замінованих країн світу. А це означає, що навіть коли війна закінчиться, можуть, на жаль, гинути цивільні люди на цих мінних полях. Події на Донбасі характеризуються масовим порушенням прав цивільного населення, зокрема права на життя, здоров'я, особисту недоторканість і свободу. Зафіксовані численні факти викрадення і катування значної кількості осіб", - сказав Немиря.

За його словами, українські та міжнародні правозахисні організації зазначають, що порушення прав цивільного населення на сході України мають ознаки як злочинів проти людяності, так і подекуди воєнних злочинів.

"Злочини проти людяності, злочини геноциду, воєнні злочини, злочини агресії - саме ці злочини підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, і є реальним інструментом для притягнення в цьому сенсі до відповідальності чиновників і військових країни-агресора за злочинні дії, які призвели до анексії Криму та зростання масштабних бойових дій на сході України. Верховна Рада України уже двічі зверталася до Міжнародного кримінального суду із заявами про визнання його юрисдикції відповідно до пункту 2 статті 11 та пунктів 2 і 3 статті 12 Римського статуту. У лютому 2014 року та в лютому 2015-го - зокрема щодо скоєних злочинів проти людяності та воєнних злочинів", - уточнив депутат.

Він акцентував, що найбільш повно та ефективно використовувати міжнародний механізм захисту прав людини дозволить ратифікація Римського статуту.

"Українське суспільство очікує розслідування злочинів у рамках національного кримінального процесу, в тому числі зібрання доказів, їх документування, реформування кримінальної юстиції та невідворотність покарання за вчинені на нашій території злочинів проти людяності і воєнних злочинів, що можливо лише через визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду. Комітет з питань прав людини займає чітку і послідовну позицію щодо необхідності якнайшвидшої ратифікації Римського статуту", - зазначив він.

Читайте також: ПРООН презентувала програму розмінування Донеччини

Як повідомляв Укрінформ, Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, але поки не ратифікувала цей документ. В Європейському Союзі підтримують прагнення української влади ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду та закликають розпочати цей процес у 2019 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-