"Вода Донбасу" пояснила причини отруєння водою в окупованій Макіївці

Укрінформ
У Макіївці, де масово отруїлися люди, погіршення якості питної води пов'язане з практично 80% зношенням мереж водопостачання та незадовільним станом внутрішньобудинкових мереж.

Про це 28 вересня заявили у комунальному підприємстві «Компанія«Вода Донбасу».

"На початку тижня з'явилася інформація про спалах інфекційних захворювань у місті Макіївці... Тимчасове погіршення якості питної води за санітарно-хімічними показниками (каламутність, колірність, запах і залізо загальне) у розподільних мережах міст пов'язане з практично 80-процентним зношенням мереж централізованого водопостачання і незадовільним станом внутрішньобудинкових мереж", - повідомили в компанії.

Відзначається, що питна вода подається після водопідготовки на фільтрувальних станціях відповідно до технологічних регламентів, погоджених з санітарно-епідеміологічною службою.

На фільтрувальних станціях підприємства використовується двоступінчата система очищення води, що передбачає відстоювання з фільтрацією і знезараженням перед поданням води до водопровідної мережі. У періоди інтенсивного «цвітіння» водоростей у вододжерелах для усунення сторонніх запахів і присмаків додатково застосовуються перманганат калію і активоване вугілля.

На фільтрувальних станціях є запас необхідних реагентів для нормального режиму очищення води.

У КП «Вода Донбасу» підкреслили, що хотіли б підвищити запаси перманганату калію, активованого вугілля і хлору на випадок тривалого періоду погіршення якості початкової води.

Але запевнили, що питна вода, підготовлена на фільтрувальних станціях підприємства, відповідає вимогам нормативної документації і не потребує додаткового очищення.

Водночас пояснили, що вживання питної води у періоди «цвітіння» водоростей у вододжерелах рекомендується після попереднього кип'ятіння. І додаткове очищення питної води в домашніх умовах є самостійним рішенням кожного споживача.

Читайте також: Кількість отруєних водою в окупованій Макіївці зросла до 117

Як повідомлялося раніше, представник уповноваженої з прав людини в Луганській та Донецькій областях Павло Лисянський повідомив, що кількість постраждалих від отруєння питною водою у Макіївці досягло вже 117 осіб, з яких 13 - дітей. Усі постраждалі госпіталізовані.

За його словами, причиною того, що сталося, є те, що воду частково дезинфікували марганцем, оскільки закінчився хлор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-