В Україні знищили двохмільйонну заборонену протипіхотну міну

В Україні знищили двохмільйонну заборонену протипіхотну міну

Фото
Укрінформ
На Державному підприємстві «Науково-виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод» у четвер, 27 вересня, відбулася офіційна церемонія з нагоди знищення двох мільйонів протипіхотних мін, які заборонені до використання Оттавською конвенцією.

Захід відбувся за участі представників Міноборони України та представництва НАТО в Україні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для утилізації застарілого озброєння 2013 року на Павлоградському хімічному заводі відкрили два нові цехи. Ці об’єкти вартістю в понад 200 мільйонів гривень збудували на виконання міждержавних домовленостей між Україною і США. У грудні 2014 року було підписано угоду про дотацію Євросоюзом 1,8 млн євро, через рік цю суму збільшили до 3,689 млн євро. В рамках використання цієї суми планується знищити 3,3 млн мін. Сьогодні ми символічно знищили двохмільйонну протипіхотну міну», - сказав генеральний директор підприємства Леонід Шиман.

В Україні знищили двохмільйонну заборонену протипіхотну міну / Фото: Микола М'якшиков, Укрінформ

Заступник начальника Управління з питань співробітництва з НАТО, завідувач відділом оборонно-військової співпраці з НАТО Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету міністрів України Сергій Вербицький запевнив, що Україна ніколи не відмовлялася від виконання підписаних нею умов Будапештського договору та Оттавської конвенції.

«На війні теж існують свої правила. Якщо ворог цього не знає, то ми йому нагадуємо. Міни, за нинішніх умов військових дій, в яких перебуває Україна на Сході, якби ми були не гуманними людьми, ми, без сумніву, їх використали б у нинішній ситуації. Але ми показуємо, що ми не такі. Незважаючи на військову ситуацію, ми їх утилізуємо», - наголосив Вербицький.

Як зазначив керівник сектору Трастового фонду НАТО з утилізації непридатних боєприпасів доктор Фредерік Крістофер Пежо, проведена робота зі знищення протипіхотних мін стала можливою завдяки спільним зусиллям європейських країн, членів Трастового фонду НАТО.

«В рамках Трастового фонду НАТО з утилізації непридатних боєприпасів цей проект реалізується під лідерством США, як провідної країни, а з боку фінансової і реферативної допомоги – 10 країн», - зауважив Пежо.

Читайте також: "Блакитні шоломи" не замінять політичного врегулювання конфлікту - прем'єр Бельгії

У свою чергу начальник Головного управління майном та ресурсами Міністерства оборони України, полковник Олександр Бікчантаєв відзначив, що у вересні 2019 року очікується утилізація тримільйонної протипіхотної міни ПФМ-1. Технічні можливості Павлоградського ПХЗ це дозволяють.

Крім того, за його словами, наразі продовжується робота над підписанням відповідної версії та постанови Кабінету Міністрів щодо утилізації ракетних систем залпового вогню «Ураган», які в бойовій частині містять ці протипіхотні міни. Це ще близько 3,2 млн мін, які знищуватимуться на цьому підприємстві.

Оттавська конвенція або Конвенція про заборону застосування накопичених запасів, виробництво і передачу протипіхотних мін та про їх знищення ухвалена на дипломатичній конференції в Осло у вересні 1997 року. Україна підписала конвенцію у лютому 1999 року, ратифікувала 18 травня 2005 року.

На час підписання угоди Україна мала п’ятий найбільший арсенал протипіхотних мін у світі, після Китаю, Російської Федерації, США та Пакистану, що дістався їй у спадок від Радянського Союзу.

За попередніми підрахунками, в Україні ще зберігається понад 3,2 мільйона мін такого типу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-