Катери Island підсилять військово-морський союз України і США - Порошенко

Катери Island підсилять військово-морський союз України і США - Порошенко

Укрінформ
Передача Україні двох патрульних катерів класу Island є ще однією віхою у розвитку стратегічного партнерства між Україною та Сполученими Штатами.

Про це заявив Президент Петро Порошенко, виступаючи на церемонії передачі двох американських патрульних катерів класу Island Україні, що відбулася на базі Берегової охорони США “Балтимор”, повідомляє кореспондент Укрінформу

«Сьогодні ми відзначаємо ще одну віху у розвитку стратегічного партнерства між Україною та Сполученими Штатами. Керівництво Сполучених Штатів, у тому числі президент США знову довели, що вони стоять на варті міжнародного права та підтримують нашу волелюбний народ у його пошуку миру, демократії та незалежності», - сказав Порошенко.

Він додав, що перші два катери класу Island разом із відкриттям військово-морського центру в Очакові стануть ще однією цеглинкою для підсилення військово-морського союзу між американським та українським народами.

У цьому контексті Порошенко нагадав, що коріння військово-морського співробітництва між Україною і США – у міжнародних навчаннях Sea Breeze, які проводяться на Чорному морі.

Як повідомив представникам українських ЗМІ начальник управління кораблебудування Командування Військово-морських сил Збройних сил України Василь Радчук, катери класу Island за своїми характеристиками дозволяють здійснювати патрулювання в Чорному і Азовському морях та виконувати рейди протягом 14-ти днів без обмежень по мореплавності. Крім того, кораблі є дуже економічними й водночас дозволяють розвивати швидкість до 29,5 вузлів (близько 55 км/год). Вони мають можливість встановлювати додаткове оснащення, що буде зроблено як у США, так і в Україні. Зокрема, планується встановити українські артилерійські системи, а також обладнання американськими системами зв'язку та навігації. Крім того, планується зробити заміну та ремонт двигунів. Планується, що український екіпаж кораблів не змінюватиметься й відповідатиме штатній структурі, що існувала на цих катерах у Береговій охороні США. Катери базуватимуться в Одесі.

Читайте також: Росія не полишила намірів отримати наземний коридор до Криму — Порошенко

За планом, кораблі мають прибути до України в серпні-вересні наступного року. Для цього їх транспортуватимуть сухими доками через Атлантичний океан. Водночас, українські екіпажі мають пройти підготовку та сертифікацію управління катерами. Навчання проходитимуть в США. Катери передаються на безоплатній основі. Українська сторона оплачуватиме витрати щодо підготовки кораблів, навчання екіпажів, транспортування в Україну та по гарантійних зобов'язаннях.

Як відомо, патрульні катери класу Island ("острів" – катери названі іменами американських островів) були збудовані для Берегової охорони США. За даними з відкритих джерел, їх вважають дуже вдалими за їхніми мореплавними якостями, вони мають передове навігаційне і електронне обладнання, що дає можливість використовувати їх для найрізноманітніших функцій берегової охорони. Всього в 1985-1992 роках таких катерів збудували 49, 37 із них – далі на службі в Береговій охороні США. США вже передавали катери класу Island іншим державам – Пакистану, Грузії і Коста-Риці.

Процедура передачі катерів до складу ВМС тривала впродовж чотирьох років. Затримка виникла через бюрократичні процедури та необхідність зміни українського законодавства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-