Патрульні катери Island будуть в Україні лише наступного року – експерт

Патрульні катери Island будуть в Україні лише наступного року – експерт

Укрінформ
Два американських патрульні катери класу Island ("Айленд"), які нині мають назви Drummond і Cushing, потраплять в Україну не раніше весни 2019 року.

Про це заявив 27 вересня керівник "Українського мілітарного центру" Тарас Чмут, повідомляє Радіо Свобода.

"За контрактом вартістю 10 мільйонів доларів передбачається підготовка екіпажів, ремонт, транспортування, дооснащення, модернізація (катерів – ред.). Це все нешвидко, тому чекаємо їх не раніше весни-літа, а реалістично – осені наступного року", – сказав експерт.

За словами Чмута, для українських Військово-морських сил ці катери "стратегічно важливі".

"Ми їх чекаємо вже з 2014 року, і ось нарешті цей процес дійшов до якогось логічного фіналу, що ми піднімемо там українські прапори, а це вже означатиме, що ми їх на 100% отримаємо", – додав фахівець.

Читайте також: США передадуть Україні патрульні катери типу Island

27 вересня на базі Берегової охорони США в місті Балтиморі на сході країни, у штаті Меріленд має розпочатися церемонія передачі Україні двох колишніх катерів Берегової охорони класу Island ("Айленд"). У церемонії мають взяти участь Президент України Петро Порошенко, який нині перебуває з візитом у США, і заступник командувача Берегової охорони США віце-адмірал Майкл МакАллістер.

Патрульні катери класу Island ("острів" – катери названі іменами американських островів) були збудовані для Берегової охорони США. За даними з відкритих джерел, їх вважають дуже вдалими за їхніми мореплавними якостями, вони мають передове навігаційне і електронне обладнання, що дає можливість використовувати їх для найрізноманітніших функцій берегової охорони. Всього в 1985-1992 роках їх збудували 49, 37 із них – далі на службі в Береговій охороні США. Їх планують поступово замінити на катери новішого класу.

США вже передавали такі катери іншим державам – Пакистану, Грузії і Коста-Риці.

За офіційною інформацією, катери класу Island мають водотоннажність 169 тонн, запас ходу 3300 морських миль (понад 6100 кілометрів), максимальну швидкість 29,5 вузлів (майже 55 кілометрів за годину), автономність 5 діб. Екіпаж – 16 осіб (2 офіцерів і 14 матросів і старшин). Озброєння – автоматична гармата калібру 25 міліметрів і два кулемети калібру 12,7 міліметра. Катери також мають по моторному човну для інспекцій, десантувань, рятувальних операцій тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-