Міноборони будує залізобетонні

Міноборони будує залізобетонні "кокони" на трьох військових складах

Укрінформ
Для убезпечення військових складів та арсеналів наразі використовують нові технологічні підходи, які відповідають кращим світовим стандартам.

Про це йдеться у статті військового експерта Геннадія Карпюка, присвяченій річниці вибухів у Калинівці, опублікованій на сайті Міноборони.

«Нині втілюється в життя зовсім нова філософія та технологічні підходи до убезпечення боєприпасів, які відповідають кращим світовим, зокрема натовським, взірцям. Нові арсенали фактично за суттю є своєрідними рятівними капсулами для снарядів, ракет й іншого небезпечного військового майна, беручи до уваги той факт, що значна його частина досі зберігалася просто неба й була уразливою до несприятливих чинників, не говорячи про ймовірне застосування ворогом засобів вогневого ураження», - йдеться у статті.

Карпюк нагадав, що держава надала можливість Міністерству оборони України фактично розпочати реальну діяльність по захисту складів лише у 2018-му. До цього часу відбувалися лише так звані підтримувальні заходи.

Цьогоріч розпочалося будівництво сучасних залізобетонних сховищ для боєприпасів відповідно до розробленої цільової програми. Обрано об'єкти, де потрібне першочергове втручання та початок будівельних робіт. Розроблено належну технічну документацію, проведені тендерні процедури і на початку червня стартували будівельні роботи. Йдеться про 15 абсолютно нових і сучасних заглиблених (обсипних) сховищ на трьох арсеналах. Ця робота триватиме роками, адже у 2018-му будівельники мають освоїти на згаданих об'єктах майже 500 млн гривень за значно більшої потреби. 

Читайте також: Луценко наполягає на терміновій перевірці усіх мінометів "Молот"

«Найголовніша перевага нових сховищ навіть не в залізобетонних «коконах», які навіть у разі надзвичайної події не даватимуть розлітатися на велику відстань боєприпасам, а саме в облаштуванні сучасними автоматичними системами охорони, сповіщення та пожежогасіння, що зводять ймовірність негативного впливу людського фактору майже до нуля», - написав Карпюк.

Робота з будівництва нових складів та подальшого покращення технічного укріплення військових арсеналів триватиме. Її обсяги у 2019-му обіцяють бути не меншими, аніж поточного року - про це говорять показники державного бюджету України на наступний рік. За бюджетною програмою «Утилізація боєприпасів, рідинних компонентів ракетного палива, озброєння, військової техніки та іншого військового майна, забезпечення живучості та вибухопожежобезпеки арсеналів і складів Збройних сил України» передбачені видатки в сумі понад 534 млн гривень. 

Хід будівництва таких об'єктів перебуває на постійному контролі Міністра оборони України Степана Полторака, який періодично їх інспектує.

Як повідомлялось, 26 вересня - річниця вибухів у Калинівці. Торік на Вінниччині на військових складах у Калинівці у повітря злетіло 32 тисячі тонн снарядів на 800 мільйонів доларів. Спершу військові називали це диверсією. Згодом Генпрокуратура рішення судів у справі про вибухи засекретила.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-