Джапарова: На окупованих територіях - абсолютна домінанта російських ЗМІ

Джапарова: На окупованих територіях - абсолютна домінанта російських ЗМІ

Укрінформ
Росія за допомогою ЗМІ формує на території окупованого Донбасу нову ідентичність так званих громадян "ДНР" та "ЛНР".

Про це в рамках п'ятого засідання Національної платформи Діалог про мир та безпечну реінтеграцію" в Укрінформі заявила перший заступник міністра інформаційної політики  Еміне Джапарова,  повідомляє кореспондент видання.

"Сьогодні відбувається активна пропаганда десятків російських або контрольованих місцевих медіа, зокрема, мета якої - дискредитація України, українського суспільства і максимальне дистанціювання тих, хто живе по той бік окупації. Тобто, це відбувається різними способами, рівень мови ворожнечі в загальноросійському просторі потужний, одна третина новин в РФ присвячена Україні і здебільшого це - негативне висвітлення всіх процесів. Ми  сьогодні маємо ситуацію, коли РФ намагається переконати, що в нас "громадянська війна", а не війна Росії проти України і, на жаль, ми маємо ситуацію, коли на окупованих територіях формують нову ідентичність так званих громадян "ЛНР"  та "ДНР", - заявила вона.

Читайте також: Гризлов у Мінську наполягав на "виборах глав республік" - Геращенко

 Представниця МІП  зауважила, що, за підрахунками міністерства в результаті проведених досліджень, приблизно 13% опитаних жителів тимчасово окупованих територій вважають себе громадянами так званої ЛНР,  приблизно 19% опитаних -  вважають себе громадянами так званої ДНР.

"Ми  сьогодні маємо ситуацію, коли через те, що на окупованих територіях працює абсолютна домінанта російських ЗМІ, просувається оця нова ідентичність. І  на це накладається, на жаль,  певна історіографія і міфи,  які за радянських часів  були присутні завжди",- додала Джапарова.

Вона зауважила, що прийняття стратегії інформаційної реінтеграції Донбасу є "символічним та важливим актом, який фіксує абсолютно базові речі".

"Українська держава визнає Донбас невід'ємною частиною України, а жителів окупованих територій  - громадянами України. Не сепаратистами, не "ватніками", а громадянами України, які мають користуватись такими ж правами, якими користуємось ми.  В умовах збройної агресії РФ одним з ключових завдань державної політики є реінтеграція тимчасово окупованих території в Донецькій та Луганській областях, а інформаційна реінтеграція окупованих територій - один з пріоритетів і пріоритетних кроків у забезпеченні конституційних прав громадян України. Ключове в документі - це смислове навантаження,  з чого ми виходимо, розбудовуючи інформаційні кампанії", - резюмувала представниця МІП.

Як повідомляв Укрінформ, 26 липня Кабінет міністрів України схвалив Стратегію інформаційної реінтеграції Донбасу, розроблену Міністерством інформаційної політики України. Стратегія розрахована до 2020 року.

Головний виклик, визначений у документі, - налагодження комунікації з жителями тимчасово окупованих територій в умовах засилля російської пропаганди та відсутності фізичного контролю над територією.

Для успішного виконання цього та інших завдань потрібна розробка тактики та плану конкретних дій із залученням всіх тих, хто має позитивний досвід роботи в інформаційній сфері й готовий допомагати органам влади досягти заявленої мети.

П'яте засідання платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» націлене на побудову конструктивного діалогу між представниками влади, експертами з питань комунікації, журналістами, політологами та представниками громадських організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-