ООН закликає світ вжити заходів для захисту цивільного населення на Донбасі

ООН закликає світ вжити заходів для захисту цивільного населення на Донбасі

Укрінформ
Організація Об'єднаних Націй з нагоди 10-го Всесвітнього дня гуманітарної допомоги закликала міжнародну спільноту негайно вжити заходи для захисту мільйонів цивільних громадян України, які страждають внаслідок активних бойових дій, які ведуться на Сході України.

Про це йдеться у прес-релізі Управління ООН з координації гуманітарних справ, який є у розпорядженні Укрінформу.

«Я прошу міжнародну спільноту збільшити підтримку заради розширення заходів, спрямованих на полегшення страждань цивільного населення України, яке потерпає внаслідок цієї кризи, незалежно від місця їхнього проживання у міжнародно визнаних кордонах України, та ще раз закликаю повністю дотримуватися вимог міжнародного гуманітарного права», - зазначила координатор системи ООН в Україні та Координатор з гуманітарних питань в Україні пані Оснат Лубрані.

Зазначається, що на п'ятий рік кризи на сході України понад 3000 цивільних осіб - чоловіків, жінок та дітей - загинуло та більше 9000 було поранено, і більше ніж 3,4 мільйонів людей стикаються з труднощами щодо отримання продуктів харчування, доступу до води, житла, медичних послуг та освіти. Наголошується, що це поглиблює уразливість їхнього становища та виснажує здатність відновлення життєстійкості.

Пані Лубрані також висловила вдячність співробітникам гуманітарних організацій, які надають допомогу мільйонам постраждалих в результаті бойових дій в Україні цивільних громадян, “щоб полегшити їхні страждання та допомогти подолати труднощі, зберігаючи почуття власної гідності”.

Уточнюється, що тільки за перше півріччя 2018 року понад 600 000 українських мирних громадян у всіх постраждалих районах України отримали життєво необхідну гуманітарну допомогу.

Читайте також: Штаб ООС: окупанти били з мінометів під Авдіївкою

«Для здійснення цієї дуже важливої роботи, яка рятує життя, необхідний безпечний та надійний доступ до всіх постраждалих людей. Тому я би хотіла наголосити на тому, що, згідно з практикам гуманітарного реагування, гуманітарні заходи ООН в Україні здійснюються у відповідності до загальноприйнятих принципів гуманності, неупередженості та нейтральності і відповідають резолюціям ООН, що підтверджують підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України», - додала Лубрані.

Вона також відзначила зусилля по пошуку необхідних рішень для українців, які внаслідок кризи стали переселенцями. «Я хочу скористатися цією нагодою, щоб підкреслити важливість плану дій уряду, який стосується внутрішньо переміщених осіб в Україні, та підтвердити зобов'язання, взяті на себе ООН щодо надання повної підтримки по його виконанню», - уточнила Лубрані.

Лубрані також наголосила, що, хоча вона впевнена в тому, що ця важлива робота гуманітарного співтовариства продовжиться, потрібне негайне збільшення фінансування для того, щоб великі гуманітарні потреби на сході України були повністю задоволені.

«У мене викликає занепокоєння, що фінансування гуманітарного реагування забезпечено менш ніж на третину від необхідної суми», - зазначила пані Лубрані.

Уточнюється, що незважаючи на таке недофінансування, місцеві, національні та міжнародні гуманітарні учасники все ж намагаються надати у 2018 році допомогу приблизно 2,3 мільйона чоловік, жінок та дітей, які опинились в уразливому становищі. «Закликаю держави-члени продемонструвати свою солідарність з людьми в Україні та підтримати наші невтомні зусилля», - наголосила вона.

19 серпня відзначається Всесвітній день гуманітарної допомоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-