Обстріли Іловайська у 2014 забрали життя 36 цивільних - місія ООН

Обстріли Іловайська у 2014 забрали життя 36 цивільних - місія ООН

Укрінформ
У результаті обстрілів Іловайська у серпні 2014 року загинули 36 цивільних, третину приватних будинків у місті зруйновано, пошкоджено 116 багатоповерхівок.

Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер, представляючи в УКМЦ тематичну доповідь щодо порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, які були скоєні в контексті подій в Іловайську в серпні 2014 року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У період з 18 по 28 серпня місто, в якому залишалося близько 12 тисяч жителів, було розділено на частини, які контролювалися українськими силами, та частини, які контролювалися збройними групами. Бойові дії мали руйнівний вплив на цивільне населення в Іловайську та навколишніх селах. Щонайменше 36 цивільних осіб загинули в результаті невибіркових обстрілів, 600 із 1800 приватних будинків було зруйновано, також було пошкоджено 116 багатоповерхових будинків”, - сказала Фрейзер.

Вона зазначила, що протягом 3 тижнів жителі Іловайська не мали електрики, водо- та газопостачання. Катастрофічною, за її словами, була й ситуація з медичною допомогою: “Після того, як в ніч з 7 по 8 серпня в єдину лікарню міста влучив снаряд, персонал лікарні, 90 пацієнтів та операційні перемістилися до підвалу. Там протягом трьох днів лікарі та медсестри надавали меддопомогу та проводили операції в жахливих умовах. 10 серпня лікарня була змушена закритися через те, що закінчилися медикаменти. З того часу і до 30 серпня у місті не було жодного діючого медзакладу. По меддопомогу жителі йшли додому до лікарів та медсестер”.

Голова Моніторингової місії ООН також повідомила, що “на основі узгоджених повідомлень” встановлено факти вбивств та катувань цивільних осіб та некомбатантів, “хоча це не мало масового чи системного характеру”. Зокрема, Моніторингова місія ООН з прав людини задокументувала вбивства чотирьох цивільних осіб та факти катування і жорстокого поводження щодо 13 затриманих чоловіків.

Фрейзер уточнила, що доповідь грунтується на інформації, яку Моніторингова місія ООН з прав людини зібрала шляхом проведення понад 80 інтерв’ю з жертвами конфлікту по обидва боки від лінії зіткнення.

“Події під Іловайськом ілюструють порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, які були скоєні проти цивільних осіб та осіб “hors de combat” (позбавлених здатності вести війну). Це, зокрема, обстріли житлових районів, наслідком яких стали жертви серед цивільного населення, вбивства цивільних та інших осіб, а також незаконні затримання, насильницькі зникнення, катування цивільних та інших осіб, захищених міжнародним гуманітарним правом", - сказала Фрейзер.

Читайте також: Іловайський котел: у Здолбунові поховали рештки 24-річного розвідника “Донбасу”

Вона також наголосила, що, готуючи доповідь про порушення прав людини, Моніторингова місія ООН “не мала на меті кваліфікувати збройний конфлікт на Сході України, в якому події під Іловайськом були одним з поворотних моментів”.

Варто зазначити, що під час брифінгу голова Місії ООН не вказала на відповідальність та роль Росії, яка здійснила агресію проти України та окупувала частину її території. Говорячи про сторону, яка протистояла українським військовим, вона вживала словосполучення “збройні групи” (armed groups), навіть не додаючи означення “незаконні”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-