Починаючи з 2016 року жоден військовий не зник безвісти на Донбасі – Генштаб

Починаючи з 2016 року жоден військовий не зник безвісти на Донбасі – Генштаб

Укрінформ
Починаючи з 2016 року не зафіксовано жодного випадку зникнення безвісти українських бійців, які беруть участь у військових діях на Донбасі.

Про це заявила експерт відділу пошуку і визволення полонених Генерального штабу ЗСУ Ірина Баданова на прес-конференції у Житомирі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Починаючи з 2016 року зниклих безвісти серед військовослужбовців немає. Тобто, всі ті, хто перебуває у розшуку, це з 2014 та 2015 років. Серед тих, хто зник безвісти, є і бранці, які ув’язнені на території так званої "ДНР". Всі їхні прізвища ми знаємо. Наш відділ і державні структури працюють над тим, аби досягти домовленостей про їх звільнення", - поінформувала Баданова.

За її словами, процес ідентифікації останків бійців, які були вивезені із території, де тривали військові дії, затягується найчастіше через відмову рідних проходити ДНК-експертизу.

Баданова розповіла, що шукати загиблих військових на Донбасі допомагають гуманітарні місії "Евакуація 200" та "Чорний тюльпан", а ДНК-експертизу проводить Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС.

Читайте також: Геращенко сподівається, що закон про статус зниклих безвісти буде вже цього тижня

Голова пошукової місії "Чорний тюльпан" Ярослав Жилкін наголосив, що нині немає можливості для пошуку тіл на підконтрольній бойовикам території.

"З вересня 2016 року ми припинили співпрацю з Цивільно-військовим співробітництвом Міністерства оборони не з нашої вини. Ми отримали листа про те, що в наших послугах більше немає потреби. Нам закрили доступ на окуповані територій і ми змушені працювати тільки на підконтрольній Україні території", - заявив Жилкін.

Він висловив сподівання на врегулювання цієї ситуації, адже на тимчасово неконтрольованій території Донбасу вдалося розвідати близько 80% місць, де тривали бої і можливо знайти останки бійців, пошуки яких тривають не один рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-