Жебрівський каже, що Авдіївку без газу тримає олігарх Курченко

Жебрівський каже, що Авдіївку без газу тримає олігарх Курченко

Укрінформ
Екс-голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський вважає олігарха Сергія Курченка причетним до того, що припинене рік тому газопостачання Авдіївки досі не поновлено.

Про це він заявив на прес-конференції у Краматорську, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз я вже тимчасово безробітний і можу це говорити, що кінцевим бенефіціаром в (Донецькому) облгазі є Курченко, який заробляє неймовірні гроші на дві сторони. Не офіційно, не юридично, а опосередковано», - наголосив Жебрівський.

За його словами, газ могли пустити в Авдіївку та в села Ясинуватського району ще у грудні 2017 року, але цьому заважають певні "деструктивні сили". Як заявив Жебрівський, в облгазі навмисне не приймають цю ділянку газопроводу в управління, прискіпуючись до технічних моментів .

«Ми не дали вкрасти 22 млн гривень на "трубі" облгазу... Я думаю, що, в тому числі, потрібне буде втручання Президента України з цього приводу. Бо доколупуватися, що до стовпчика, який ідентифікує, де труба, повинно бути 1,4 метра, а десь 1,36 метра, а десь 1,46 метра і на підставі цього не беруть в управління...», - обурився колишній очільник ДОВЦА.

Він нагадав, що з цього приводу звертався до Служби безпеки України, оскільки вважає, що це питання національної безпеки.

Як повідомлялося, у червні 2017 року поблизу Авдіївки на Донеччині під час обстрілів з боку бойовиків був пошкоджений газопровід, внаслідок чого близько 22 тис. місцевих жителів залишилися без газопостачання.

Читайте також: Україна запровадила санкції проти Курченка

18 серпня розпочалося будівництво підвідного газопроводу високого тиску в обхід окупованої території, завдяки якому можна буде подавати газ з підконтрольної Києву території в Авдіївку та в сім прилеглих селищ (Красногорівку, Ластівчине, Орловку, Тоненьке, Водяне, Первомайське та Нетайлове).

13 січня 2018 року тодішній голова Донецької ОВЦА Павло Жебрівський зазначив, що газопровід повністю готовий до початку випробувань. За його даними, що вартість будівництва становила 57 млн грн, з них 28,5 млн грн сплатив Авдіївський коксохімзавод, а ще 28,5 млн гривень мали бути виділені з обласного бюджету, проте вдалося "знайти труби на 17 млн грн дешевше".

Натомість у "Донецькоблгазі" заявили, що їм не надано необхідних документів, щоб підприємство могло розпочати необхідні для запуску "труби" роботи.

8 лютого Жебрівський закликав генпрокурора і голову СБУ дати правову оцінку діям керівництва ПАТ «Донецькоблгазу», звинувативши компанію у відмові в подачі газу вже готовим газогоном.

11 червня стало відомо, що Жебрівський подав у відставку з посади голови Донецької ОВЦА. а 13 червня її прийняв Президент Петро Порошенко.

Україна запровадила санкції проти бізнесмена Сергія Курченка, який переховується від слідства за кордоном. Його підозрюють, зокрема, у створенні та забезпеченні діяльності злочинної організації з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а також вчиненні у її складі низки кримінальних правопорушень, зокрема заволодінні чужим майном, коштами державних та інших банківських установ, державних підприємств паливно-енергетичного сектору економіки в особливо великих розмірах, ухиленні від сплати податків, легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, організації фіктивного підприємництва, тобто створенні та придбанні суб’єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло великої матеріальної шкоди.

Курченко з лютого 2014 року перебуває за межами України, його оголошено у розшук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-