Спецслужби РФ перекидають на Донбас підрозділ

Спецслужби РФ перекидають на Донбас підрозділ "Вагнера" - СБУ

Укрінформ
Найближчими днями до тимчасово окупованого Донецька прибуде близько 100 бойовиків зі складу спецпідрозділу російських спецслужб під назвою "ПВК "Вагнера".

Про це повідомляє прес-центр СБ України.

“Спецслужби РФ продовжують використовувати найманців “Вагнера” для ескалації бойових дій на сході України. За інформацією СБУ найближчими днями до тимчасово окупованого Донецька прибудуть близько ста бойовиків зі складу ПВК “Вагнер” для підтримки терористичного угруповання “ДНР”, - йдеться у повідомленні.

В СБУ нагадали, що майже рік тому спецслужба розпочала інформування громадськості про результати розслідування Службою терористичної діяльності найманців російських спецслужб зі складу так званої приватної військової компанії “Вагнера” на Донбасі.

Голова СБУ Василь Грицак зазначав, що “правда про злочини РФ в Україні та світі - це жах для вищих політичних і військових керівників Росії, адже лава підсудних нового Нюрнберзького трибуналу стає для них все ближче, а паранойя та нічні кошмари все частішають”.

За цей час Служба провела кілька спеціальних брифінгів, де послідовно доводила з конкретними фактами, датами, цифрами та прізвищами кривавий шлях “вагнерівців” в Україні, від Луганського аеропорту в червні-серпні 2014 до боїв під Дебальцевим у січні-лютому 2015.

Наголошується, що черговим беззаперечним доказом злочинної діяльності ПВК “Вагнера” в Україні, який буде долучений до матеріалів кримінальної справи, є зізнання самих найманців, які у деталях підтверджують інформацію СБУ. В СБ послалися  на матеріал, опублікований російським ресурсом “Рідус”, де один з російських найманців, зокрема, розповідає про злочинну діяльність бойовиків ПВК “Вагнера” на Донбасі.

Так, російський найманець Євстафій Ботвіньєв, який за часів СРСР навчався у військовому училищі за спеціальністю "організація партизанських рухів", розповів про участь у боях на Донбасі разом з Дмитром Уткіним (“Вагнером”). За його словами, “Вагнер” зі своїми головорізами  у кількості близько 80 осіб вперше прибули на Донбас з РФ у червні 2014 року. Група “Вагнера”, зокрема, спочатку воювала проти ЗСУ в луганському аеропорті, а їх втрати склали близько 16 осіб. 

Окремо Ботвіньєв вказує на те, що “Вагнер”, як і майбутній ватажок “ЛНР” Ігор Плотницький, підпорядковувалися представнику РФ. Також зазначається, що Уткін, який отримав від Путіна бойові ордени, не може бути “офіцером запасу”, як про це заявляється.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-