Аваков пропонує

Аваков пропонує "тактику дрібних кроків" для реінтеграції Донбасу

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков сумнівається в можливості реінтеграції відразу всієї території окупованого Донбасу і пропонує повертати її через "тактику дрібних кроків".

Про це він сказав в інтерв'ю "Українській правді".

“У мене є власний план. Він називається "Тактика дрібних кроків, яким аплодують усі". Я не вважаю, що реінтегрувати можна відразу всю територію окупованого Донбасу. "Блакитних шоломів" стільки немає - на всю територію. Тому я пропоную, умовно кажучи, взяти спочатку окремо Горлівку або Новоазовський район. План такий: заходять миротворці і встають на межі умовного міста Горлівка або сільського Новоазовского району. Межу з окупованою територією відразу беруть під контроль і "блакитні шоломи", і українські прикордонники. Всередину цієї території, яка повернулася в Україну, заходять органи української юстиції і проводять вибори за нашим законом", - сказав Аваков.

Керівник МВС переконаний, що на місцевих виборах у більшості випадків оберуть "когось з відверто проімперськими поглядами", хоча "в стратегічній перспективі це не так і важливо".

“Головне - сформувати перехідну адміністрацію: на основі цих нових, обраних у відповідності з українським законом органів і представників державної влади України. Туди повинна прийти центральна влада разом з українськими поліцейськими силами. Я навіть допускаю якесь, можливо перехідне, спільне патрулювання українських сил МВС з місцевими представниками територіальних громад, яких делегуватимуть місцеві райради", - сказав він.

Аваков вважає, що після цього Україна повинна ухвалити закон про амністію, який "має стосуватися абсолютно всіх, крім тих, у кого на руках кров, хто вбивав наших солдатів, брав участь в репресіях проти мирного населення". "На них амністія не поширюється, вони в очах нашої держави - злочинці і повинні понести законне покарання", - наголосив Аваков.

Читайте також: Аваков: Не можна, щоб "блакитні шоломи" ходили Горлівкою нарівні з патрулями Захарченка

“Але я також упевнений, що нам доведеться ухвалити закон "про колаборантів". Це стосується звичайної людини, вимушеної жити і працювати на окупованих територіях. Суть дуже проста: нам треба визначити, який ступінь угодовості. Чи є ступінь твоєї співпраці з окупаційною владою критичною, чи у тебе були такі обставини, що ти не заслуговуєш на осуд, а у ряді випадків - незважаючи на дії - заслуговуєш громадського пробачення? Це дуже складне питання, воно стосується рівня компромісу всередині суспільства... Закон "про колаборантів" - обов'язковий, тому що треба визначити статус кожної людини. Вона або жертва, яких більшість, або учасник, але не критичний. Або все ж заслуговує на осуд", - додав міністр.

Аваков також наголосив, що необхідно буде вирішувати питання з "перехідним статусом" цих окупованих територій. "По-перше, це стосуватиметься якогось спеціального економічного статусу. Ця територія повинна буде відновлюватися після окупації випереджальними темпами. Тут вбачається можливість залучення міжнародних фондів. При цьому, я впевнений, Росія запропонує бути одним з донорів, але ми не повинні брати її кошти. Для перехідного періоду мають бути отримані кошти за допомогою наших західних партнерів і державного бюджету", - наголосив Аваков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-