Замість АТО: полковник Масловський розповів про Об’єднаний оперативний штаб

Замість АТО: полковник Масловський розповів про Об’єднаний оперативний штаб

Укрінформ
Об’єднаний оперативний штаб (ООШ) Збройних Сил України на сьогодні вже на понад 70-80% відповідає за комплектування та підтримку діяльності штабу АТО на Донбасі.

Про це заявив під час брифінгу в Генштабі заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу ЗС України Сергій Масловський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Об’єднаний оперативний штаб створений ще у 2016 році, він набув оперативних спроможностей. Сьогодні цей Об’єднаний оперативний штаб на 70-80%, а  може і більше, відповідає за комплектування та підтримку діяльності штабу АТО на Сході держави. В цьому законі ("Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" - ред.) мова йде саме про цей Об’єднаний оперативний штаб, який наразі ми реформуємо, реорганізуємо, посилюємо. Об’єднаний оперативний штаб буде відповідати за застосування сил і засобів як Збройних Сил України, так і інших складових Сил оборони при виконанні відповідних завдань із забезпечення національної безпеки та оборони держави", - повідомив полковник.

За його  словами, постійне місце дислокації ООШ — у Києві. Водночас, Об’єднаний оперативний штаб має бути спроможний "розгорнути на найбільш загрозливому напрямку відповідний орган управління, який здійснюватиме безпосереднє  управління військами та силами, які йому готують і передають в оперативне підпорядкування види ЗСУ".

Масловський повідомив, що наразі формується Центр оперативного керівництва ООШ. "Він, до речі, обладнується за допомогою наших іноземних партнерів, США, сучасним обладнанням, сучасними автоматизованими системами, які у перспективі будуть сумісні з відповідними системами країн-членів НАТО", - додав високопосадовець ЗСУ.

Заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу також повідомив, що положення про Об’єднаний оперативний штаб Збройних Сил України "вже розроблено та проходить погодження".

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 18 січня ухвалила в цілому законопроект №7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях". Закон набув чинності 24 лютого.

Відповідно до закону, керівництво силами та засобами Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, МВС, Нацполіції України, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ безпосередньо у Донецькій та Луганській областях, здійснює Командувач об’єднаних сил, який призначається Президентом України за поданням начальника Генерального штабу - Головнокомандувача ЗСУ.

Командувач об’єднаних сил реалізує свої повноваження через Об’єднаний оперативний штаб Збройних Сил України.

Читайте також: Порошенко відвідав звільнені населені пункти в АТО

Повноваження Командувача об’єднаних сил визначаються положенням про Об’єднаний оперативний штаб Збройних Сил України, яке розробляється Генеральним штабом ЗСУ та затверджується Верховним Головнокомандувачем ЗС України за поданням Міністра оборони України.

Об’єднаний оперативний штаб Збройних Сил України через відповідні органи військового управління здійснює планування, організацію та контроль виконання заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, спрямування, координацію і контроль за діяльністю військово-цивільних чи військових адміністрацій (у разі їх утворення) у Донецькій та Луганській областях з питань національної безпеки і оборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-