Росія має повернути Україні контроль над Дебальцевим - підсумки

Росія має повернути Україні контроль над Дебальцевим - підсумки "Мінська"

Укрінформ
Підписаний у Мінську Меморандум має бути виконаний у повному обсязі, що передбачає дотримання лінії розмежування, та, зокрема, український контроль над м. Дебальцевим.

Про це у Facebook написала прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер, повідомляючи підсумки роботи Тристоронньої контактної групи в Мінську.

"Дотримання всього пакету Мінських угод – ключ до подальшого врегулювання ситуації на Донбасі. Меморандум від 19 вересня 2014 року слід виконати у повному обсязі – це, в тому числі, питання дотримання лінії розмежування, яка була встановлена цим документом та передбачала, зокрема, український контроль над містом Дебальцеве; демілітаризація Кальміуського, Саханки, Кумачова, Новоазовського; створення в прикордонних районах зон безпеки", - йдеться у повідомленні.

Олефір зазначила, що, незважаючи на оголошене "весняне перемир'я", безпекова ситуація на Донбасі залишається тривожною. "Як і під час попереднього “різдвяного перемир'я”, спочатку спостерігалося зменшення кількості порушень режиму тиші; за даними ООН впродовж січня-лютого 2018 року на Донбасі не зафіксовано загибелі жодної цивільної особи. Проте сталого миру так і не забезпечено. Так, із 5 по 12 березня 2018 року з боку РФ/НЗФ зафіксовано 29 обстрілів, з них 28 були прицільними. При цьому 9 разів було використано зброю, заборонену Мінськими угодами, зокрема, 80 мм та 120 мм міномети”, - заявила вона.

Водночас, було наголошено, що задля настання всеосяжного миру на території Донбасу РФ має здійснити відповідний вплив на ОРДЛО і припинити постачання техніки, озброєння, палива та найманців через неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону; забезпечити безперешкодний доступ співробітникам СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО із прикордонними ділянками включно; вивести з території Донбасу всі НЗФ, озброєння, техніку.

Також триває робота зі звільнення заручників. “При цьому наполягаємо: на всіх етапах звільнення людей профільні міжнародні організації повинні здійснювати прискіпливий моніторинг усього, що відбувається – насамперед, це передбачає їхній безперешкодний доступ до незаконно утримуваних осіб", - йдеться у повідомленні.

Крім того, необхідно розблокувати реалізацію важливої гуманітарної ініціативи щодо створення за участю України, РФ та Міжнародного Комітету Червоного Хреста тристороннього механізму з пошуку зниклих безвісти.

Читайте також: Наступне засідання Контактної групи у Мінську відбудеться 4 квітня

В рамках підгрупи з соціально-економічних питань досягнуто домовленості щодо алгоритму відновлення мобільного зв'язку на території ОРДЛО. Ця робота відбуватиметься силами компанії "Водафон Україна" за участю ОБСЄ з дотриманням українського законодавства, повідомила Оліфер.

"Надзвичайно важливо, аби РФ виконала свої обіцянки та вплинула на ОРЛО з метою відкриття КПВВ "Золоте", - наголосила вона.

Під час засідання ТКГ у Мінську українська сторона вкотре оприлюднила вимогу невідкладно повернути рухомий склад Укрзалізниці – йдеться про понад 30 тис. вантажних та пасажирських вагонів і більш як 300 локомотивів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-