Звільнення п'яти українців з окупованого Донбасу зірвалося - Геращенко

Звільнення п'яти українців з окупованого Донбасу зірвалося - Геращенко

Укрінформ
У п'ятницю, 2 березня, очікується звільнення двох українських в'язнів з російських в'язниць, а звільнення п'ятьох бранців з ОРДЛО зірвалося.

Про це повідомила у Facebook перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко за результатами засідання гуманітарної підгрупи ТКГ у Мінську 28 лютого.

"В п‘ятницю ми чекаємо добрих новин по двом українцям, незаконно утримуваним в російських в‘язницях, і стоїмо на тому, що цей процес звільнення наших з РФ має бути розблоковано й продовжено. На жаль, поки що немає зрушень і просувань в питанні звільнення заручників в ОРДЛО , їх нам не віддають", - написала Геращенко.

У цьому контексті вона нагадала, що вчора на прес-конференціі Президент Порошенко розповів, що цей процес штучно блокується і  що в нас зірвалося звільнення 5 хлопців з ОРДЛО, хоча начебто все мало відбутися.

"У нас зірвалися певні рухи з церквою, й це непокоїть і тривожить", - зауважила Геращенко.

Вона поінформувала з посиланням на колег по гуманітарній підгрупі, що вчора на її засіданні відбулась непроста дискусія щодо продовження звільнення заручників.

"Представники ОРДЛО наполягають на передачі їм громадян РФ, які "боролись за молодиє рєспублікі і защіщалі рускій язик". Позиція української сторони тут незмінна: ми готові передати заблудших росіян РФ, яка направила їх на Донбас воювати проти українців, в обмін за звільнення бранців Кремля (Сенцова, Кольченка, Сущенка, Гриба, Панова, Карпюка, Клиха та інших )", - наголосила Геращенко.

Читайте також: Двоє в'язнів Кремля можуть повернутися додому до кінця тижня - Порошенко

Вона висловила впевненість, що питання звільнення заручників разом з безпековим має бути ключовим на всіх зустрічах у нормандському форматі, незалежно від того, "чи то політичні радники говоритимуть, чи міністри, чи відбудеться зустріч на найвищому рівні".

"Ми не втрачаємо надії, що витягнемо хлопців з ОРДЛО, але переговори йдуть важко", - констатувала вона.

За інформацією Геращенко, українські представники в групі також підняли питання повернення вкраденого або "віджатого" майна звільнених у грудні заручників,  яке залишилося на окупованих територіях , і звернули увагу представників ОБСЄ на це фактичне пограбування українців. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-