Миротворці для Донбасу: Луценко пояснила, навіщо змінювати формат АТО

Миротворці для Донбасу: Луценко пояснила, навіщо змінювати формат АТО

Укрінформ
Створення Об'єднаного оперативного штабу дасть можливість співпрацювати Україні з миротворчими місіями та військами.

Про це заявила представник Президента України у Верховній Раді, народний депутат Ірина Луценко журналістам, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Цей Об'єднаний штаб дасть можливість співпрацювати і координувати свої дії  і з миротворчими місіями, і з миротворчими військами, які мають стати на всю частину окупованої території не тільки на захист представників ОБСЄ та моніторингової місії, а обов'язково і на кордон між Україною та Росією, щоб припинити просування зброї на українську територію, щоб припинити фінансування , щоб закрити і контролювати кордон. Як тільки ці основні моменти будуть зроблені, ескалація буде зменшена», -  зазначила Луценко, розповідаючи про закон  «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях».

За її словами, вказаний закон передбачає оборону держави від агресії на сході України.

Читайте також: АТО на Донбасі переформатовують в операцію Об’єднаних сил - Муженко

«А це означає, що ми можемо, і нам надають і вже про це говорять у Адміністрації Президента  США, летальну зброю, оборонну зброю, яка може бути застосована, і це підкреслюють наші іноземні партнери, тільки в тому випадку, якщо РФ і сепаратисти будуть здійснювати наступальні заходи, агресивні заходи», -  підкреслила Луценко. 

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко 20 лютого підписав закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» під час засідання Воєнного кабінету РНБО, яке транслювалось у прямому телеефірі.

Верховна Рада ухвалила цей закон 18 січня, 8 лютого його підписав Голова ВР Андрій Парубій. У документі визначається дата початку окупації частини України, зокрема Криму та Севастополя, - 20 лютого 2014 року.

Законом про реінтеграцію Донбасу визначаються особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Відповідно до закону, стратегічне керівництво силами і засобами, які залучають до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії РФ, здійснює Генштаб, а керівництво безпосередньо на Донбасі - командувач Об'єднаних сил, якого призначає Президент за поданням начальника Генштабу.

20 лютого Президент Петро Порошенко доручив членам Воєнного кабінету у найкоротші терміни подати кандидатуру командувача Об'єднаних сил.

Командувач Об'єднаних сил буде реалізовувати свої повноваження через Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-