Іноземці в СЦКК посилять тиск на Росію - депутат

Іноземці в СЦКК посилять тиск на Росію - депутат

Укрінформ
Ідея розширення Спільного центру контролю та координації, який включав раніше лише Україну та Росію, до Міжнародного центру контролю та координації (МЦКК) за рахунок інших іноземних представників є слушною, адже дозволить посилити тиск на РФ.

Про це заявив в коментарі кореспонденту Укрінформу народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Андрій Тетерук.

“Чим більше міжнародних організацій буде залучено, тим менше у РФ буде можливостей уникнути відповідальності, діяти на власний розсуд. В разі присутності іноземних представників росіяни будуть діяти виключно у міжнародному правовому полі”, - заявив Тетерук, коментуючи ідею розширення СЦКК до МЦКК.

Водночас, додав депутат, рішення з цього приводу має прийматися Президентом України - Верховним головнокомандувачем Збройних сил України.

Тетерук підкреслив, що вимоги Росії, як країни-агресора, з приводу повернення до СЦКК є неприйнятними: “Ну які росіяни можуть ставити вимоги як країна-агресор? Звісно, це є неприйнятним”.

Читайте також: Про миротворців домовитися з Лавровим не вдалося - Клімкін

Народний депутат нагадав, що саме Росія є винною у розв’язанні цієї гібридної війни проти України, у вбивствах та катуваннях українців, руйнуванні інфраструктури Донецької і Луганської  областей, окупації АР Криму. “За це доведеться відповідати. І Кремль хоче уникнути цієї відповідальності та намагається перекласти її на інших, спотворює інформаційний простір, щоб показати, що “вони тут ні при чому”, - підкреслив Тетерук.

Як повідомлялося, 18 грудня 2017 року МЗС РФ заявило про відкликання російських представників Спільного центру з контролю і координації припинення вогню (СЦКК). 

1 лютого 2018 року заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін заявив про умови повернення російських офіцерів до складу СЦКК. За його словами, СЦКК мусить мати “мандат, прописану і затверджену процедуру оформлення документів і порядок їх дій”. Крім того, в СЦК мають бути представлені підконтрольні РФ незаконні збройні формування “ДНР/ЛНР”.

У МЗС України назвали вихід Росії із СЦКК провокацією, яка істотно підриває Мінські домовленості, та прагненням РФ зняти з себе будь-яку відповідальність як сторони конфлікту за наслідки збройної агресії проти України.

Народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз назвала висунуті Росією вимоги щодо повернення у СЦКК черговим проявом фарсу, цинізму та демонстрації повного ігнорування Мінських домовленостей.

Спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер заявив наприкінці січня, що російські офіцери повинні якнайшвидше повернутися до складу СЦКК на Донбасі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-