Експерт пояснив, що “миротворець” Путін може зробити з ОРДЛО перед виборами

Експерт пояснив, що “миротворець” Путін може зробити з ОРДЛО перед виборами

Укрінформ
У Центрі досліджень армії припускають, що Кремль може погодитися на повноцінну миротворчу місію ООН на окупованих територіях, однак спочатку на території Луганщини. Окупована ж Донеччина залишиться “замороженою зоною” під контролем РФ.

Таку думку висловив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) з міжнародних питань Михайло Самусь у статті “Миротворче шахрайство Путіна: Гра триває".

“Нова варіація на цю тему може бути такою: Москва погоджується на повноцінну миротворчу місію ООН на окупованих територіях, однак не відразу, а поступово – спочатку на території ОРЛО і з урахуванням “нового кордону”, яку зараз вимальовують росіяни. Одночасно, в ОРДО миротворців ООН допускають лише на лінію розмежування та окремі об’єкти для охорони представників ОБСЄ (як того добивається РФ)”, - йдеться у статті.

Як компроміс з боку України, Кремль буде вимагати початку прямих переговорів з маріонетками з ОРДЛО. Більш того, РФ може запропонувати (як “пілотний проект”) допустити на територію ОРДО миротворчий контингент ОДКБ - військово-політичної організації, до якої входять Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, або однієї з країн ОДКБ – наприклад, Білорусі, переконаний експерт.

“В результаті, ОРЛО – стане моделлю для реалізації Мінських домовленостей – при цьому, по сценарію максимально наближеному до російських підходів (тобто, з внесенням змін до Конституції України та впровадженням у політичне тіло України на умовах Росії), а ОРДО – “замороженою зоною” під контролем РФ, де процес врегулювання буде відкладено на невизначений термін”, - вважає військовий експерт.

Читайте також: Переговори про миротворців ООН на Донбасі провалилися через протидію РФ - посол

Він зазначив, що російські окупаційні війська останні півроку продовжують переносити окремі ділянки російсько-українського кордону в глибину ОРЛО, фактично, змінюючи конфігурацію державного кордону: “Очевидно, що ці дії не можна пояснити лише інженерним облаштуванням території та покращанням тактичного положення окупаційних військ. Лінія державного кордону переноситься з урахуванням майбутніх кроків Кремля на стратегічному рівні, в тому числі, в рамках “миротворчих планів”.

Також ФСБ РФ продовжує посилювати свій вплив на всі сфери діяльності окупаційної адміністрації ОРЛО, замінюючи колишніх кураторів з ГРУ ГШ ЗС РФ. За словами Самуся, представники ФСБ почали з’являтися навіть на штатних посадах у військових підрозділах окупаційних військ на рівні “рота-батальйон”, що свідчить про встановлення тотального феесбешного контролю в ОРЛО та можливу підготовку до радикальних змін.

На переконання експерта, разі реалізації вищезгаданого сценарію Кремль “отримає шанс вислизнути з прірви, яка стрімко наближається”: “Путін перед виборами заявить про те, що він - “миротворець” - створив умови для припинення війни в сусідній Україні, відновивши довіру електорату і свого оточення. США та Захід будуть вимушені почати процес скасування санкцій і піти на інші стратегічні поступки – головна з яких, визнати, що Росія не здійснювала агресію проти України, а питання Криму — закрите”.

Як повідомляв Укрінформ, раніше посол України в ООН Володимир Єльченко заявив, що Рада безпеки ООН була готова починати роботу над мандатом миротворчої операції на Донбасі, але Росія відкинула практично всі важливі положення і “повернулася до своєї ідеї про дивну операцію, де миротворці ООН охороняли б спостерігачів ОБСЄ”. За словами дипломата, Росія намагається просунути свій варіант миротворців, який заморозив би конфлікт на Донбасі на десятиліття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-