План з реінтеграції Донбасу частково виконується, але потребує оновлення — експерт

План з реінтеграції Донбасу частково виконується, але потребує оновлення — експерт

Укрінформ
План заходів, спрямованих на реалізацію деяких засад державної внутрішньої політики щодо окремих районів Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, частково виконується, але не вирішує стратегічні питання.

Таку думку висловив аналітик громадської організації "Донецький інститут інформації" Віталій Сизов на засіданні круглого столу "Реінтеграція Донбасу: що зроблено у 2017 році", організованого в Укрінформі цією громадською організацією.

«На наш погляд план потребує оновлення, треба ставити у ньому нові цілі, потрібна нова система, а його оцінки та втілення у життя і регулярна звітність, бо деякі міністерства працюють не в рамках єдиного плану, вони щось роблять, але кожний по-своєму», - сказав Сизов.

 За його словами, плану потрібна зрозуміла система оцінки та моніторингу виконання. Оцінкою успішності можуть бути кількісні показники залученості мешканців непідконтрольних територій до українського суспільного життя  - процент школярів, які складають ЗНО і вступають до українських вищих навчальних закладів, кількість дітей з непідконтрольної території, що беруть участь у спортивних змаганнях, на підконтрольній території.

Зі свого боку голова правління ГО "Донецький інститут інформації" Олексій Мацука нагадав усім присутнім, що вже минув майже рік відтоді, як в Україні було затверджено цей план. Заявленою метою документу є реінтеграція території та її населення в єдиний конституційний простір України.

 «Цей план, на наш погляд, має важливе значення у процесі реінтеграції, бо він чи не єдиний з тих, що визначає процес вирішення конфлікту на сході України політико-дипломатичним шляхом», - сказав він.

Читайте також: На Донбасі у 2018 році відкриють дві телевежі - МІП

Звісно, додав Мацука, у нас створено орган, який опікується цією проблемою — це Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України. Але часто відомству доводиться зіштовхуватись із бюрократичними питаннями, які гальмують роботу, є навіть критика в його бік. Таке все одно відомство має бути, вважає він, і люди, які опинилися на непідконтрольній території, повинні знати про те, що держава Україна про них не забула.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-