Вихід росіян із СЦКК поставить хрест на

Вихід росіян із СЦКК поставить хрест на "новорічному" перемир’ї - Марчук

Укрінформ
Рішення РФ про виведення своїх військових зі складу Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) унеможливить забезпечення режиму тиші в період новорічних свят.

Про це заявив у Facebook представник України у підгрупі з безпеки ТКГ Євген Марчук. 

"Акція російського керівництва з відкликання своїх військових зі складу СЦКК практично унеможливить забезпечення режиму тиші, навіть якщо домовленість завтра буде досягнута. До того ж, відкликання російської частини СЦКК однозначно призведе до ліквідації цієї структури", - написав він.

За словами Марчука, такі дії Росії - це своєрідний шантаж, "намагання вивести нас на прямі переговори з бойовиками ОРДЛО і поганий симптом взагалі".

Він зазначив, що в середу, 20 грудня, відбудеться останній в цьому році 73-й раунд переговорів у Мінську в рамках ТКГ.

"В порядку денному робочої групи з питань безпеки, яку я представляю від України, 7 важких питань. Але найпершим буде спроба домовитися про припинення вогню по всій лінії зіткнення хоча б на період новорічно-різдвяних свят і зимових канікул. Як цього досягти - технологія напрацьована і апробована. Вона спрацювала в 2016 році, коли тоді вдалось утримати режим повної тиші впродовж 6 тижнів. Так звані хлібне і шкільне перемир’я в 2017 році були невдалими", - йдеться у повідомленні.

Марчук додав, що дуже важливу роль в забезпеченні цієї технології відіграють військові Спільного центру контролю і координації (СЦКК), куди входять українські і російські військові: "На відміну від патрулів СММ ОБСЄ, вони мають повноваження і можуть швидко втручатися в ситуацію, щоб припинити порушення режиму тиші. Російські військові - порушення з боку ОРДЛО, а українські - з боку ЗСУ".

Читайте також: Геращенко: Вихід Росії з СЦКК і обстріл Новолуганського - ланки одного ланцюга

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок, 18 грудня, МЗС Росії заявило, що російські представники СЦКК залишать Україну 19 грудня через "напружену морально-психологічну обстановку".

У МЗС України назвали вихід Росії із СЦКК провокацією, яка істотно підриває Мінські домовленості, та прагненням РФ зняти з себе будь-яку відповідальність як сторони конфлікту за наслідки збройної агресії проти нашої держави.

В українській розвідці також заявили, що через заяву Міноборони РФ про намір відкликати російських офіцерів із СЦКК бойовики можуть вдатися до агресивних наступальних дій по всій лінії зіткнення в районі проведення АТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-