За три місяці на Донбасі загинули 15 цивільних, ще 72 особи поранені - ООН

За три місяці на Донбасі загинули 15 цивільних, ще 72 особи поранені - ООН

Доповідь
Укрінформ
У зоні конфлікту на сході України за період з 16 серпня до 15 листопада нинішнього року загинуло 15 цивільних, ще 72 особи були поранені. 

Про це йдеться у 20-ій доповіді Моніторингової місії ООН щодо ситуації з правами людини в Україні, яку презентувала 12 грудня голова місії Фіона Фрейзер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За період з 16 серпня до 15 листопада Моніторингова місія ООН зафіксувала 87 жертв серед цивільного населення у зв'язку з конфліктом, зокрема 15 убитих і 72 поранених. Це приблизно на 48% менше порівняно з попереднім звітним періодом (з 16 травня по 15 серпня), протягом якого було зафіксовано 168 жертв серед цивільного населення - 26 загиблих та 142 поранених", - сказала Фрейзер.

Як зазначається в доповіді, 59,8% від загальної кількості смертей і поранень серед цивільних спричинили міни, нерозірвані снаряди, міни-пастки та саморобні вибухові пристрої. Внаслідок обстрілів постраждали 23% осіб, стрілецька зброя та легке озброєння спричинили 17,2% жертв.

Водночас Фрейзер акцентувала, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повідомила про загострення збройного протистояння в листопаді-грудні. 

Читайте також: Штаб АТО: окупанти випустили по захисниках Луганського майже сотню мін

У цьому контексті вона зауважила, що Моніторингова місія ООН щодо ситуації з правами людини в Україні у 20-му звіті так само, як і в попередньому, констатує, що хоча раз у раз беруться зобов'язання щодо режиму припинення вогню, шкідливий вплив конфікту на цивільне населення триває. 

"Тому ми ще раз закликаємо сторони конфлікту суворо і невідкладно дотримуватися режиму  припинення вогню і також виконувати інші зобов'язання за Мінськими угодами, включаючи виведення важкого озброєння і розведення сторонами сил і засобів", - наголосила Фрейзер.

Вона зазначила, що вплив конфлікту на сході України загалом відчувають 4,4 млн людей, а ті, хто живе поруч з лінією зіткнення, потерпають від нього найбільше, бо порушення режиму припинення вогню в зоні активного конфлікту створює атмосферу постійної незахищеності, обмежує свободу їхнього пересування та перешкоджає переміщенню товарів і послуг. 

"Кінця конфлікту не видно, і цей тягар тим часом досягає нестерпних масштабів для населення, що потерпає від конфлікту", - резюмувала голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-