Генсек ОБСЄ заявив, що переговори про Донбас - у глухому куті

Генсек ОБСЄ заявив, що переговори про Донбас - у глухому куті

Укрінформ
Переговорний процес щодо врегулювання конфлікту на Донбасі перебуває у глухому куті.

Для зрушення справи з місця і виконання Мінських домовленостей потрібен “політичний сигнал” і синхронізований поступ з обох сторін.

Про це під час Варшавського безпекового форуму (WSF 2017) заявив у середу генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми у повному глухому куті щодо переговорного процесу з урегулювання ситуації на Донбасі”,- заявив Гремінгер.

Він підкреслив, що Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на Сході України намагається вжити заходів у різних напрямках, але без політичного сигналу з боку "нормандської четвірки" у Тристоронньої групи та СММ ОБСЄ обмежене поле для маневру.

“Якщо сваритимемося, то не буде поступу. Поступ має бути синхронізований з обох сторін. Якщо потребуємо поступу, то має бути політичний імпульс”,- констатував генсек ОБСЄ.

Він звернув увагу на те, що останнім часом триває обговорення питання щодо розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі. Однак він висловив думку, що це може “дещо відвернути увагу від основного питання - виконання Мінських домовленостей”.

Читайте також: Бойовики обстріляли греблю водосховища на Донеччині

Говорячи про безпеку на Донбасі, генсек ОБСЄ зазначив, що в регіоні немає значного поліпшення у цьому питанні: після оголошення чергового перемир'я відносний спокій зберігається лише упродовж кількох тижнів, а далі бойові дії знову посилюються.

“Багато важкого озброєння на лінії зіткнення. Тому є великий ризик широкомасштабного відновлення бойових дій”, - заявив Гремінгер.

Генсек ОБСЄ підкреслив, що СММ має значну підтримку з боку української влади.

Гремінгер зазначив, що обмеження свободи пересування для представників СММ ОБСЄ “викликають фрустрацію”.

“Ми щодня закликаємо сторони скасувати обмеження”,- наголосив генсек ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-