Закон про Донбас: Лутковська закликає дотримуватись прав людини

Закон про Донбас: Лутковська закликає дотримуватись прав людини

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська зазначає необхідність дотримання прав людини в законодавстві про повернення не підконтрольних уряду територій.

Таке переконання висловила омбудсмен під час спільного засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та підкомітету Європейського Парламенту з прав людини, яке відбулося вчора в Брюсселі, повідомляє прес-служба омбудсмена.

У засіданні також брали участь представники громадських правозахисних організацій.

«Коли ми говоримо про військовий конфлікт, ми маємо розуміти, що воюємо не за території, заводи чи шахти, ми воюємо за душі людей. І кожен крок українського парламенту зараз оцінюється, в тому числі, і тими громадянами України, які проживають на не підконтрольній уряду України території. І, відповідно, якщо ми хочемо повернути ці території і людей, які проживають на них, ми маємо оцінювати прийняте законодавство з точки зору того, чи відповідає воно повною мірою дотриманню прав людини», - зазначила Лутковська.

Аналізуючи ситуацію в законодавчій сфері, Уповноважений повідомила, що деякі ухвалені законодавчі акти справді поліпшили ситуацію з дотриманням прав людини в Україні.

«Однозначним проривом у сфері захисту прав людини було прийняття законодавства, що стосується антидискримінаційної політики. Це законодавство дає змогу Уповноваженому здійснювати проактивну діяльність шляхом моніторингу ситуації в Україні, зокрема моніторингу сайтів, публікацій в соціальних мережах, і реагувати відповідним чином на прояви дискримінації або мови ворожнечі. Це дає також можливість Уповноваженому в суспільних інтересах звертатися до суду з пропозицією визнати той чи інший акт дискримінаційним», - зауважила Лутковська.

До позитивних надбань українського законотворення Уповноважений також віднесла достатньо нове прогресивне законодавство у сфері захисту персональних даних і у сфері доступу до публічної інформації.

Як повідомлялося, Верховна Рада 6 жовтня підтримала у першому читанні законопроект № 7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях".

Читайте також: ОБСЄ з початку року зафіксувала понад 313 тисяч порушень "тиші" на Донбасі

Згідно з пояснювальною запискою, проект закону визначає правовий режим окремих районів Донецької та Луганської областей як тимчасово окупованої території України, а також мету та засоби державної політики із забезпечення державного суверенітету України над цими територіями, особливості реалізації й захисту прав громадян України, які там проживають.

У тексті законопроекту також зазначається, що тимчасова окупація частин території України стала одним із наслідків збройної агресії РФ проти України.

 У прикінцевих положеннях законопроекту відзначається, що закон діятиме без шкоди для невіддільного суверенного права України на тимчасово окуповану Росією територію Автономної Республіки Крим і міста Севастополь та заходів, спрямованих на повне відновлення територіальної цілісності України у міжнародно визнаному кордоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-