Бекешкіна вважає, що частину бойовиків з Донбасу доведеться амністувати

Бекешкіна вважає, що частину бойовиків з Донбасу доведеться амністувати

Укрінформ
Україні не уникнути такого компромісу як амністія частини сепаратистів, що воюють на окупованому Донбасі.

Таке переконання висловила на прес-конференції директор Фонду "Демократичні ініціативи" ім.Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Звичайно, ідея амністії непопулярна, тому що ті люди, які взяли зброю, - очевидно злочинці. Я не вірю, що можна взяти зброю і не вбивати. Вони вбивали наших людей. Так, як і їх вбивали теж. Але вони - сепаратисти, вони порушили закон. Ті ж, хто воює на стороні України - це люди, які воюють законно. Але уявімо собі, що робити з 30 тисячами людей? Ви їх усіх посадите? Це можливо? Я думаю, що ні. Уявімо собі, що з Росією домовляться. Що будуть робити ці 30 тисяч озброєних людей, які знатимуть, що їх посадять? Вони складуть зброю? Я думаю, що ні. Я думаю, що вони будуть битися до останнього. Тому амністія має бути. Амністія - це прощення злочинців, людей, які вчинили злочини. Але очевидно треба диференціювати - якщо це просто боєць, який стріляв, і тих, хто катував, хто знущався, хто був особливо жорстокий. Тут треба розбиратися в кожному окремому випадку", - підкреслила Бекешкіна. 

Читайте також: Луценко представив у Краматорську військового прокурора сил АТО

Водночас представник України у робочій групі з політичних питань Мінського процесу, екс-посол України в США Олександр Моцик зазначив, що ситуація тут досить чітка - ті, хто здійснював злочини, хто вбивав, займався тортурами, під амністію не потрапляють. Потраплять під неї тільки ті, хто взяв у руки зброю, але не стріляв, не вбивав і не катував - і щодо кожної такої особи має бути відповідне рішення суду. 

"Всім хочеться справедливості, але чи готові ми жертвувати життями своїх людей просто для того, щоб покарати винного. Умовно кажучи, він уже когось убив, якщо його амністують, вірогідно, що він більше нікого не вб'є. Якщо ми будемо за ним ганятися, щоб його вбити, ми втратимо ще когось зі своїх. Це об'єктивна реальність", - додав державний експерт Апарату Ради національної безпеки і оборони України Максим Паламарчук. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-