СЦКК: бойовики влаштовують провокації з обстрілом КПВВ для зриву перемир’я

СЦКК: бойовики влаштовують провокації з обстрілом КПВВ для зриву перемир’я

Укрінформ
Українська сторона СЦКК констатує, що ЗМІ окупованих районів Луганської області поширюють фальсифікації щодо обстрілів НЗФ ОРЛО, які загрожують життю цивільного населення в районах КПВВ, розташованих на підконтрольній уряду України території.

Про це повідомляє у суботу прес-центр штабу АТО.

"Так, 21 вересня поточного року уповноважений представник ОРЛО на мінських переговорах Владислав Дейнего та головний спікер НЗФ ОРЛО Андрій Марочко, перебуваючи в районі Станиці Луганської, відвідали місцевий КПВВ, де зробили кілька гучних заяв. Їх оприлюднив інформаційний інтернет-ресурс ОРЛО – "Луганский информационный центр", - йдеться у повідомленні Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

СЦКК наводить ці заяви мовою оригіналу: "Как мы можем видеть, время закрытия пропускного пункта на украинской стороне уже вышло, но, если вы посмотрите, народ двигается довольно-таки интенсивно и в большом количестве", – зазначив Марочко, підкресливши, що українські силовики навмисно створюють скупчення людей, яке "может привести к непредсказуемым последствиям".

Дейнего заявив, що така ситуація повторюється "практически каждый вечер".

Читайте також: Німеччина дала зрозуміти Москві, що буде у разі втручання її у вибори

"Мы прекрасно с вами понимаем, что пропускная способность пункта пропуска на той (украинской) стороне не в состоянии обеспечить пропуск такого большого количества людей через паспортный контроль. Там люди проходили паспортный контроль и в какой-то буферной зоне ожидали того момента, когда их выпустят", – сказав він.

"Все это делается для того, чтобы создать затор на паспортном контроле на нашей стороне. Создать какое-то столпотворение на нейтральной территории, – заявляв Дейнего. – Это затрудняет паспортный контроль, который осуществляют наши пограничники, и, пытаясь как можно быстрее разгрузить пункт пропуска, пограничники могут совершить ошибки. Видимо, на это и расчет".

У свою чергу Марочко сказав, що таким чином українські силовики готують умови для закидання на територію ОРЛО так званих агентів спецслужб.

"Всі звинувачення ватажків незаконних збройних формувань ОРЛО в порушенні регламенту роботи КПВВ "Станиця Луганська" з української сторони не мають під собою жодного логічного обгрунтування. А підконтрольні ОРЛО ЗМІ висловлюють заздалегідь підготоване "обурення" діями українських силовиків", - зазначили в СЦКК.

Там підкреслили: добре знаючи, що з українського боку КПВВ працює до 18:30, пропуск у вечірній час з боку непідконтрольної уряду України території за підготовленим сценарієм в "сіру" зону КПВВ великої кількості цивільних осіб та автомобілів є заздалегідь спланованою провокацією.

"Використання НЗФ ОРЛО цивільних осіб має певну мету: по-перше, створити умови для звинувачень української сторони, і насамперед Держприкордонслужби. По-друге, після того, як люди опиняться в "сірій" зоні, розпочати обстріл позицій Збройних сил України в районах, які розташовані поблизу КПВВ "Станиця Луганська". І, по-третє, звинуватити в обстрілах підрозділи ЗС України, а цивільним особам, які змушені будуть повернутися назад на територію ОРЛО, показати, що вони не мали можливості перетнути кордон з вини української сторони”, - наголошується у повідомленні СЦКК.

Українська сторона підкреслює, що такими діями НЗФ ОРДО та ОРЛО вкотре демонструють відверте нехтування Мінськими домовленостями, бажання дискредитувати ЗСУ напередодні та під час засідання Тристоронньої контактної групи та прагнення до подальшого загострення збройного конфлікту на Донбасі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-