Місія ООН заявляє про суттєві розбіжності у даних про зниклих безвісти на Донбасі

Місія ООН заявляє про суттєві розбіжності у даних про зниклих безвісти на Донбасі

Укрінформ
Кількість зниклих безвісти з початку конфлікту на Донбасі  у загагальнодоступних базах даних Національної поліції України та Головного управління НПУ в Донецькій області відрізняється на 170 осіб.

Про це йдеться у 19-й доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) щодо ситуації з правами людини в Україні за період 16 травня - 15 серпня 2017 року, яку презентувала  голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В умовах відсутності ефективної координації між органами державної влади та обміну відповідною інформацією між урядом та озброєними групами загальнодоступні дані з приводу кількості зниклих осіб у зоні конфлікту суттєво відрізняються", - йдеться у документі.

Автори доповіді, зокрема, констатували, що станом на 15 серпня 2017 року у відкритій базі даних Національної поліції України нараховувалося 1476 осіб (1243 чоловіка та 233 жінки), зниклих безвісти у зоні конфлікту починаючи з середини квітня 2014 року. Водночас, за даними Головного управління Нацполіції у Донецькій області, загалом з початку конфлікту в області зниклими безвісти вважаються 1646 осіб. За даними "уповноваженого з прав людини" "ДНР", як зниклі безвісти зареєстровані 509 осіб. 

Як зазначається в доповіді, Управління верховного комісара ООН з прав людини переконане, що ці дані відображають лише кількість звернень для розшуку зниклих безвісти осіб, які направляються різними суб'єктами. Окрім того, деякі особи можуть бути включені до кількох списків одночасно, а місцезнаходження деяких інших осіб з цих списків може бути вже встановлене.

УВКПЛ також зазначає,  що багато хто з тих, хто вважається зниклими безвісти, можуть бути загиблими, а їхні тіла або не знайдено, або не ідентифіковано.

Читайте також: Україна передала в ООН звернення щодо Сущенка та інших політв'язнів

Загалом Управління верховного комісара ООН з прав людини не відзначило зрушень у визначенні місцезнаходження сотень осіб, які зникли безвісти у зв'язку із збройним конфліктом на Донбасі.

На думку авторів доповіді, налагодження обміну даними судово-медичних експертиз та іншою інформацією про зниклих безвісти між урядом України та "ЛНР/ДНР" могло б допомогти ідентифікувати деяких осіб, останки яких зберігаються в моргах або були поховані як неопізані.

"Це могло б полегшити страждання родичів, спричинені відсуністю інформації про долю їхніх близьких", - зазначається в документі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-