У Німеччині зростає кількість екстремістів

У Німеччині зростає кількість екстремістів

Укрінформ
Керівник Міністерства внутрішніх справ ФРН Томас де Мезьєр заявляє про збільшення в країні кількості екстремістів різного спрямування.

Про це він сказав у вівторок у Берліні журналістам, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Нині в Німеччині ми маємо близько 680 осіб, хто представляє реальну загрозу в ісламістських колах. Так багато їх не було ніколи», - заявив де Мезьєр.

Читайте також: У Молдові за громадськими об’єднаннями наглядатиме антитерористична рада

За його словами, зростання їх кількості вказує на те, що «салафізм сильний у своїй динаміці». «Новобранців» агітують переважно проповідники, зазначив глава МВС і нагадав про випадки закриття в країні ряду таких структур.

Загроза з боку ісламістів-фанатиків - найбільший виклик, загроза, що вимагає «рішучих дій з боку держави», в тому числі щодо оцінки ступеня загрози з боку конкретних осіб, інтенсивне спостереження, своєчасне затримання тощо, сказав міністр.

Читайте також: Святкував теракт у Манчестері: за підтримку ІДІЛ в Італії заарештували біженця

За його словами, існує ще такий феномен, як «неісламістський екстремізм», до якого залучено, за оцінками спецслужб, близько 30 тис. осіб, причому переважна більшість з них - з турецьким корінням.

«Німеччина більш ніж будь-коли є «дзеркалом» внутрішньотурецьких подій», - зауважив глава МВС.

Кількість «громадян рейху» (правоекстремістської групи «Райхсбюргер») у Німеччині оцінюється в 12 800 осіб, сказав міністр, додавши, що з них 800 - «відкриті праві екстремісти». Чимало «громадян рейху» відомі своєю схильністю до насильства і готовністю пустити в хід зброю, додав він.

«Зброя не повинна бути в руках екстремістів», - попередив де Мезьєр.

Читайте також: Google посилює боротьбу з екстремізмом на YouTube

За оцінками спецслужб, кількість правих екстремістів в країні перевищує 23 тисячі осіб, причому практично кожний другий орієнтований на насильство. Минулого року знову зросла кількість злочинів на грунті ксенофобії - до 1119, зростання на 22%. Лівий екстремізм об'єднує 28,5 тис. осіб із збільшенням на 7% за минулий рік.

Де Мезьєр зазначив, що представлена ним ситуація - реалістична.

«Важка ситуація з безпекою», - сказав міністр, але водночас запевнив, що серйозної загрози державі немає.

«Немає такого, щоб несло корінну загрозу нашій країні: при 85-мільйонному населенні число салафістів оцінюється в близько 10 тисяч. Десять тисяч - це багато, і динаміка погана, проте 10 тисяч фанатичних вакхабістов викликають тривогу, але не є загрозою стабільності і основам нашої республіки. І 23 тисячі правих екстремістів, і 28 тисяч лівих екстремістів також не є серйозною загрозою стабільності і нашій демократії», - заявив глава МВС, додавши, що важливо утримувати ситуацію під контролем.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-