Польща готова судитися з Єврокомісією у питанні прийому біженців - МЗС

Польща готова судитися з Єврокомісією у питанні прийому біженців - МЗС

Укрінформ
Початок оцінки Брюсселем відмови Польщею, Чехією й Угорщиною приймати біженців з можливими подальшим покаранням цих країн поглиблює кризу в ЄС. Варшава не погоджується на примусовий розподіл біженців і готова відстоювати свою позицію у суді ЄС.

Про це йдеться в заяві МЗС Польщі у відповідь на рішення Єврокомісії.

“Це рішення віддаляє нас як ЄС від підготовки спільних дій у питанні міграційної політики і поглибить поділи в рамках Євросоюзу. Польща готова захищати свою позицію перед судом справедливості ЄС”,- йдеться у заяві польського зовнішньополітичного відомства.

МЗС Польщі інформує, що Польща демонструє європейську солідарність у справі міграційної кризи, зокрема беручи активну участь в охороні зовнішніх кордонів ЄС і систематично зміцнюючи свою гуманітарну допомогу в регіонах конфліктів. У Варшаві повідомили, що упродовж 2016 року Польщі направила 433 своїх прикордонників для операцій Європейської агенції захисту зовнішніх кордонів ЄС (FRONTEX) і виділила на гуманітарну допомогу в Сирії та Іраку разом понад 118 млн злотих (близько 32 млн дол.). 

Як наголошують в МЗС Польщі, країна відіграє також “стабілізуючу роль” на східному кордоні ЄС. 

“В 2016 році (Польща) прийняла понад мільйон мігрантів і біженців з України і з-за східного кордону, значно зменшуючи міграційний тиск з цих країн на інші країни ЄС”,- підкреслило МЗС РП.

Польське дипломатичне відомство також звернуло увагу, що станом на сьогодні жодна з країн ЄС не виконала повністю свої зобов'язання щодо імплементації рішення ЄС з 2015 року про розподіл біженців. Восени 2015 року  ЄС вирішив розподілити між країнами Спільноти 160 тис. біженців. Відтоді розподілено лише 12% біженців. 

“Ми наполягаємо на позиції, що міграційна політика є прерогативою національних країн”,- зазначило польське МЗС.  

У вівторок єврокомісар із питань міграції Дімітріс Аврамопулос повідомив, що Євросоюз розпочав юридичну процедуру, у рамках якої проаналізує відмову Чехії, Угорщини й Польщі приймати біженців, і може застосувати проти цих країн санкції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-