Єврокомісія не може карати за відмову приймати біженців - Вишеградська група

Єврокомісія не може карати за відмову приймати біженців - Вишеградська група

Укрінформ
Плани Єврокомісії щодо покарання країн ЄС за відмову приймати біженців є безпідставними.

На цьому наголосили глави МВС країн "Вишеградської групи" (V4), підсумовуючи у Варшаві Польське головування у "четвірці", повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми вважаємо, що Єврокомісія неправа. На нашу думку, плани покарання країн "Вишеградської групи" є безпідставними. На наше переконання, політика безпеки є національною політикою, а не європейською", - заявив глава МВС Польщі Маріуш Блащак.

За його словами, позиція чотирьох країн групи є "єдиною", а запропонований Євросоюзом механізм розподілу біженців між країнами Спільноти є "неефективним" і лише притягує чергові хвилі мігрантів.

Блащак підкреслив, що вимоги Єврокомісії щодо розподілу 160 тисяч біженців з півдня не виконують не лише країни "Вишеграду" чи Австрії, але й інші країни Спільноти, оскільки до сьогодні розподілено лише 12% біженців.

Польський міністр зазначив, що країни V4 є "солідарними" у світлі погроз Єврокомісії.

 Він наголосив, що кращою й більш ефективною буде допомога біженцям за межами Європи, поблизу зони конфліктів, а не розподілу їх між країнами ЄС.

З польським міністром погодилися глави МВС Чехії, Словаччини й Угорщини, зазначивши, що позиція "четвірки" щодо прийому біженців не зміниться.

Єврокомісія в середу розпочне процедуру про порушення норм ЄС щодо країн, які не беруть участі у програмі розподілу біженців. Цією справою займеться колегія Єврокомісарів.

Процедура Єврокомісії про порушення країнами норм ЄС може загрожувати фінансовим покаранням. Але перед цим повинні завершитися усі процедури в Євросоюзу і справу має розглянути суд ЄС в Люксембурзі. Рішення суду могло б бути прийняте лише через декілька років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-